Hlavní obsah

Koupání může vést k vaginálním infekcím

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Léto je hlavní dobou koupání v bazénech, rybnících a řekách, ale také nejčastějším výskytem vaginálních infekcí. Každá třetí pacientka v gynekologické ordinaci právě touto poševní infekcí trpí. V úterý to prohlásila gynekoložka Eva Outlá-Mazánková z Prahy.

Článek

"Poševní infekci je nutné včas léčit, protože pokud se zanedbá, přejde v chronický zánět, dokonce může vést až k neplodnosti," řekla Outlá-Mazánková.

Původci jsou kvasinky či bakterie

Infekce se projevuje silným výtokem a svrběním v pochvě. Narozdíl od běžné sekrece je ale výtok cítit, protože ho způsobuje kvasinková či bakteriální infekce.

"Bohužel, ženy často váhají přijít k odbornému lékaři a svěřit se, protože jde o velmi citlivou záležitost. Infekce se velmi často chytne z vody při koupání, a to i ve veřejných bazénech, saunách a všude, kde je nečisté prostředí," vysvětlila Eva Outlá-Mazánková.

Nová vložka infekci zaznamená

Od května mají ženy možnost samy si diagnostikovat, zda jde o zvýšenou sekreci nebo o infekci. Za 180 korun je nyní k dispozici tzv. testovací vložka, která infekci spolehlivě zaznamená. "To pomůže ženám, aby se okamžitě dostavily k lékaři a nemoc nepodceňovaly," uzavřela gynekoložka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám