Hlavní obsah

Průlomová bolest trápí většinu lidí s rakovinou

Právo, Václav Pergl

Náhlá a velmi silná, tzv. průlomová bolest trápí 40 až 80 procent lidí s rakovinou. Trvá od několika minut do několika hodin a postihuje i pacienty, kteří mají dobře nastavenou analgetickou léčbu základní bolesti.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Na Linku proti bolesti mohou pacienti v případě potřeby volat zdarma. Ilustrační foto

Článek

Nově mohou pacienti zavolat na bezplatnou Linku proti bolesti 800 77 44 77 a poradit se s lékařem, soudí primář Centra pro výzkum a léčbu bolesti ve FN Motol v Praze Jiří Kozák. Telefonní linka vznikla ve spolupráci centra s Unií pacientů ČR.

Co bolí nejvíc

Průlomovou bolestí trpí nejčastěji pacienti s nádorem plic, prostaty, konečníku a prsu, častá je také u těch, kterým se rakovina rozšířila v metastázách do kostí a páteře, a u prorůstání nádorů do nervových pletení.

Primář uvedl, že pacienti s rakovinou trpí dvěma typy bolesti – základní a průlomovou. Základní bolest je definována jako stálá nebo dlouhotrvající bolest, trvá 12 i více hodin a vyvolává ji nádorové onemocnění.

Průlomová bolest je definována jako přechodné vzplanutí intenzivní bolesti s náhlým začátkem a trváním od několika minut po několik hodin. Přestože ve většině případů nemá tato bolest dlouhého trvání, silnou intenzitou narušuje výrazně kvalitu života nemocných. Náhlé nápory bolesti je podle primáře proto nutno léčit podáním rychle nastupujících analgetik, kterými se doplní dlouhodobá léčba.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám