Hlavní obsah

Při operacích mozku pomáhají neuronavigace

– PRAHA
Právo, ZL

Ještě v polovině minulého století se mozek operoval dokonce bez pomoci mikroskopu. Zákonitě proto docházelo k nechtěným poškozením mozkových funkcí či úmrtí pacienta při operacích. V současné době se eventuální vznik komplikací a úmrtnost po zásazích na mozku na dobrých neurochirurgických pracovištích pohybuje pouze okolo 1,5 %.

Článek

Používá se totiž neuronavigace. Nemocný nejprve podstoupí vyšetření některou zobrazovací metodou, například magnetickou rezonancí. Ta ukáže lékařům počítačový trojrozměrný model jeho mozku.

"Na tomto modelu si můžeme virtuálně naplánovat ještě před operací přístupovou cestu k nádoru nebo postižené cévě. Je třeba, aby cesta obcházela důležité oblasti mozku. Přístup přes ně by byl pro nemocného riskantní," uvádí MUDr. Vladimír Dbalý z neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce.  

Průběžné vyhodnocení situace

Navigace se zde začala jako první v České republice používat už v roce 1995.

Před výkonem se hlava pacienta pevně zafixuje v rámu a neurochirurgové provedou ještě tzv. korelaci - dotýkají se sondou jednotlivých bodů na hlavě.

Počítač tím porovnává obrazová data konkrétního pacienta s předem vytvořeným modelem pacientovy tkáně. To je velmi důležité. Počítačovému programu se umožní přesně a kdykoliv v průběhu operace vyhodnotit, kde lékaři právě operují.

Při operaci se sice používají tradiční nástroje, jsou však opatřeny sondami, které navigační systém celou dobu snímá a identifikuje. Chirurg vidí na obrazovce počítače sondy v podobě kříže. Jakmile se od předem naplánované operační cesty odchýlí, počítač to ihned ukáže.

Šetří čas

Díky využití navigačních systémů se nejen výrazně snížilo riziko poškození pacienta, ale zkrátila se i doba operace. Počítačový model dovoluje také zvolit nejvhodnější místo pro její zahájení.

"Využitím navigačních systémů je zákrok pro pacienta maximálně šetrný. Minimalizuje se nebezpečí, že by se během výkonu poškodily důležité mozkové buňky a tím i některá neurologická funkce," vysvětluje doktor Dbalý.

Navigačními systémy je dnes vybavena již zhruba polovina neurochirurgických pracovišť v České republice. Výkon není hrazen ze zdravotního pojištění, pacienti jej však neplatí. Neuronavigaci zatím hradí samy nemocnice a o úhradě výkonu pojišťovnami se jedná.

Reklama

Související témata:

Související články

Mozek lze přimět, aby zapomněl

Člověk je schopen přesvědčit svůj mozek, aby potlačil nechtěné vzpomínky. K tomuto závěru dospěli američtí vědci ze Stanfordovy univerzity a Oregonské...

Mozek je schopen přivolat štěstí a úspěch

Profesor Richard Wiseman z Katedry psychologie na Univerzitě v Hertfordshire je přesvědčen, že každý člověk může ovlivnit své štěstí a životní úspěch. Podle...

Mozek ke svému vývoji potřebuje dostatek tuků

Vědci dlouho nemohli přijít na kloub záhadě, proč se právě lidská mláďata rodí se silnou zásobou tuku. Portugalští antropologové nyní přišli s domněnkou, podle...

Výběr článků

Načítám