Hlavní obsah

Konizaci čípku podstupuje každým rokem až dvanáct tisíc žen

Novinky, das

Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším nádorovým onemocněním žen. Prevence zde hraje ze všeho nejdůležitější roli. Pro ženy by mělo být naprostou samozřejmostí chodit na pravidelné prohlídky ke svému gynekologovi a jednou ročně si nechat udělat tzv. cytologii (vyšetření sliznice děložního čípku). Další správnou volbou je očkování dívek před zahájením jejich sexuálního života.

Foto: Profimedia.cz

Každá žena nad 15 let by měla každoročně podstoupit vyšetření tzv. cytologii.

Článek

Až 80 % žen se během svého života nakazí některým typem HPV (lidského papilomaviru). Přestože rakovinu vyvolává pouze 14 - 18 typů ze sta, nelze riziko onemocnění podceňovat. S diagnózou rakovina děložního čípku žije jen u nás 16 500 žen, přičemž každý rok nově onemocní dalších tisíc žen. A to přestože až 12 tisíc žen každoročně podstoupí tzv. konizaci čípku, což je odstranění sliznice děložního čípku, která obsahuje zasažené buňky nebezpečným typem viru, a lékaři tento stav považují za přednádorový.

Konizace čípku obvykle ženy vyléčí

Přednádorové poškození děložního čípku tzv. cervikální intraepiteliální neoplazie (CIN) se dělí dle hloubky zasažení buněk děložní sliznice na tři stupně, které odhaluje cytologie (vyšetření děložní sliznice). Z nejtěžšího stupně CIN 3 může během několika let vzniknout rakovina děložního čípku, proto v těchto případech lékaři doporučují ženám podstoupit právě konizaci čípku - malý chirurgický zákrok, který ženy obvykle vyléčí.

Jako nejrizikovější typy HPV se ukázaly typy 16 a 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % předrakovinných poškození zevních pohlavních orgánů a pochvy a 70 % případů rakoviny děložního čípku. Právě proti těmto typům chrání ženy očkování, zvláště pokud jsou očkovány dívky před počátkem svého sexuálního života. Proto i u nás je pro 13leté dívky očkování proti rakovině děložního čípku zdarma.

Především rodiče by měli mít na mysli, že ženy se rizikovými viry nejčastěji nakazí mezi 15. a 25. rokem života, kdy teprve hledají toho správného muže pro život. Podle odborníků totiž 100% ochranu proti těmto virům neposkytuje ani kondom.

Vakcíny jsou bezpečné

Veškerou evidenci nad nežádoucími účinky po vakcínách eviduje Státní ústav pro ochranu léčiv, který výsledky vyhodnocuje a zveřejňuje. Žádné vážné problémy u nás zatím nebyly zaznamenány.

"Klinické studie probíhaly na mnoha tisících ženách a výskyt závažných nežádoucích účinků se významně nelišil od skupiny, které bylo podáváno placebo (ve formě fyziologického roztoku),” potvrzuje předseda České gynekologické a porodnické společnosti MUDr. Vladimír Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám