Hlavní obsah

Líbání pomáhá hubnout, ale i chrání zuby před kazy

Novinky, das

Během líbání se do těla vlije obrovské množství endorfinů (hormonů štěstí a lásky), které působí blahodárně na náladu, ale i zdraví obou jedinců. Svět je z minuty na minutu rázem růžovější a krásnější. Vlivem hormonů se zrychlí i metabolismus, zlepší pleť a milenci tak hubnou, mládnou a celkově jsou spokojenější.

Foto: Profimedia.cz

Výměna bakterií během líbání vzájemně posiluje imunitu.

Článek

Líbání je prospěšné, ale i co se týče zdraví lidského chrupu. V biofilmu, který pokrývá naše zuby a dásně, žije až šest set druhů různých bakterií. Většina z nich je sice neškodná, ale stačí jedna bakterie, která způsobuje zubní kaz a může nastat problém. Kupodivu líbání může pomoci tento problém minimalizovat.

Při líbání se totiž tvoří nadměrná tvorba slin, a to dokonce jen při pouhé myšlence na polibek. „Sliny obsahují enzymy, které chrání zuby proti vzniku zubního kazu a vyrovnávají nadměrně kyselé prostředí v ústech. Absence slin způsobuje zhoršení samoočišťovací schopnosti zubu a tím i nepříjemný zápach z úst,“ upozorňuje dentista MUDr. Jan Stuchlík.

I pouhý předpoklad jedince, že se s někým bude líbat, vede k lepší péči o chrup. Strach ze zápachu z úst přivádí řadu milenců k šílenství. Čistí si tak zuby nejen častěji, ale i o to intenzivněji.

Pomoc proti bolesti

Líbání dle lékařů působí i jako silné analgetikum. Proto trpí-li někdo bolestí, pak neexistuje zdravější tišící prostředek než právě vášnivý polibek. A je jedno, o jakou bolest se zrovna jedná.

Při líbání se také zrychluje činnost srdce a tím i krevní oběh a lze ho vnímat jako velmi pozitivní nástroj v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Výměna bakterií během líbání pak zase vzájemně posiluje imunitu a člověk tak snáze odolá kdejaké infekci.

Během líbání se také uvede do pohybu velké množství mimických svalů, díky čemuž se minimalizuje počet či hloubka vrásek.

Reklama

Související články

Líbáním lze odhalit partnera pro život

Překotný objev učinili vědci z Oxfordské Univerzity. Tvrdí, že pouhopouhé líbání může pomoci ženám najít si ideálního partnera pro život. Údajně dokážeme už...

Výběr článků

Načítám