Hlavní obsah

Obezita mu komplikovala život, začal bojovat a zhubl 43 kilogramů

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obezita je považována za novodobou celosvětovou epidemii. Tento stav jen u nás trápí 21 % mužů a 31 % žen, přičemž se nejedná o malý problém. Obezita zásadně ohrožuje fyzické zdraví a způsobuje i nemalé psychické problémy. Příběh Tomáše ukazuje, že ačkoli se cesta ze začarovaného kruhu jídla a přibírání může zdát nemožná, s pevnou vůlí a s pomocí odborníků to dokázat lze.

Foto: archív pana Tomáše

Redukce kilogramů Tomáše vrátila zpět do života.

Článek

„Svoji váhu, jsem si uvědomoval denně. Každý krok a pohyb znamenal velké přemáhání,“ vzpomíná třicetiletý Tomáš na nedávné období. Ještě před rokem jeho váha při výšce 195 cm přesahovala 150 kilogramů a dle BMI se tedy pohyboval na pomezí morbidní obezity. Tomáš měl kvůli svojí váze velké bolesti nohou, abnormálně se zadýchával a nepřiměřeně se potil.

Obrovské trauma pro mě bylo nakupování nového oblečení,
vzpomíná Tomáš

„Jakékoli pokusy o sport jsem vždy po několika minutách vzdal, už delší chůze mi činila potíže,“ vzpomíná Tomáš. Vysoká váha mu znepříjemňovala život i v dalších aspektech. Měl sice několik kamarádů, ale i přes svůj mladý věk se vyhýbal neznámému prostředí a cizím lidem, nesnášel seznamování a cítil se nejistě.

„Obrovské trauma pro mě bylo nakupování nového oblečení. Potupa, kterou člověk zažívá při prosbě o tričko velikosti XXXXL, si nikdo s normální váhou neumí představit,“ usmívá se hořce Tomáš.

Kromě špatné psychiky se mu také rapidně zhoršoval zdravotní stav. Trpěl vysokým krevním tlakem, dušností, objevil se náběh na cukrovku a v neposlední řadě musel začít léčit onemocnění srdce, které vzniklo nadměrnou zátěží celého organismu.

Foto: archív pana Tomáše

Ještě před rokem Tomášova váha při výšce 195 cm přesahovala 150 kilogramů.

„U Tomáše se projevily všechny příznaky chorob, které s sebou obezita přináší a před kterými neustále varujeme. 80 až 90 procent pacientů s cukrovkou 2. typu trpí nadváhou, podobné je to i u kardiovaskulárních onemocnění. Současně však obezita zvyšuje i riziko rakoviny, především kolorekta, ledvin či prostaty, a také nadměrně zatěžuje nosné klouby a zvyšuje riziko jejich zánětu, což je nejčastější příčinnou invalidity v dospělosti,“ upozorňuje na stinné stránky obezity odbornice na zdravý životní styl Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

Každý začátek je těžký

Po poslední návštěvě lékaře, při které dostal léky na srdce, se Tomáš opravdu vyděsil. „Přišel jsem domů a uvědomil jsem si, jaký život mě čeká. Život mezi léky, oblečením nadměrných velikostí a samotou. Po několika dnech sebelítosti jsem se rozhodl něco dělat,“ vypráví Tomáš.

Začátek hubnutí však byl mnohem komplikovanější, než předpokládal. Nikdy se nepřejídal, problém však měl s pravidelností stravy. Snídat většinou nestíhal, kolem poledního si dopřával bohatý oběd a večer po příjezdu z práce pak většinou snědl všechno, na co přišel.

„O svých chybách jsem samozřejmě věděl, ale měl jsem je zažité několik let a nevěděl jsem, jak je změnit a kde vlastně začít,“ vzpomíná Tomáš. Pomocí internetu si našel několik „zaručených rad“ na hubnutí, všechny pokusy však končily podobně – za každé kilo dolů následovalo ve spirále jojo efektu několik nahoru.

„Propadal jsem se do stále hlubší deprese, ztrácel jsem zájem o své okolí a vše mi začínalo být jedno. Vlastně za pět minut dvanáct mi kamarádka doporučila pomoc odborníků,” dodává Tomáš.

Bojoval jsem s pitným režimem a musel jsem si zvyknout na čistou vodu,
popisuje začátky Tomáš

Informace od nich ale nebyly příznivé. Aby se dostal zpět do formy, potřeboval zhubnout téměř třetinu své hmotnosti. Kvůli opravdu vysoké hmotnosti zpočátku nepřicházelo v úvahu žádné obtížné cvičení a veškerá energie byla soustředěna na nastavování racionálního jídelníčku, pravidelnou stravu a dodržování pitného režimu.

„Od začátku jsem opravdu moc chtěl. Vyškrtnutí některých potravin z jídelníčku a pravidelnost mi nakonec tedy téměř vůbec nevadilo. Překvapivě jsem však bojoval s pitným režimem a musel jsem si zvyknout na čistou vodu,“ vybavuje si Tomáš své začátky.

Silná motivace dělá zázraky

Již po několika návštěvách se Tomášova váha pohnula směrem dolů a to ho ještě upevnilo v přesvědčení, že má smysl dále pokračovat. „Postupem času jsem také zjišťoval, že racionální a redukční stravování není až taková věda. Je jen nutné si udělat čas na přípravu a vytvořit si systém,“ říká Tomáš.

Po prvních několika kilogramech se mohl pustit i do cvičení, které probíhalo v tzv. termolůžku za působení tepla. „Díky působení tepla se stává i menší fyzická aktivita velmi účinnou a přitom se zbytečně nezatěžují klouby. Postupem času jsme samozřejmě cvičení zintenzivnili, sestavy vždy připravujeme na míru aktuálnímu stavu klientů,“ vysvětluje Gabriela Knosová.

Tomášovi velmi pomáhaly i osobní konzultace, v průběhu kterých mohl probrat vše, co ho v průběhu programu trápilo a s čím si nevěděl rady. „Postupné viditelné změny ve mě vyvolávaly euforii a chuť pokračovat, ale někdy se prostě objevily problémy a chvilková selhání, o kterých je fajn si s odborníkem popovídat,“ upřesňuje Tomáš.

Foto: archív pana Tomáše

Tomáš se díky své pevné vůli dokázal zbavit 24 cm v oblasti hrudníku, 25 cm v oblasti žaludku a dokonce 29 cm v oblasti pasu a boků.

Postupem času se Tomášova fyzická kondice natolik zlepšila, že mohl začít po několika letech opět aktivně sportovat, což redukci kilogramů ještě více usnadňovalo. I díky tomu se po téměř osmi měsících dostal na váhu 110 kg, což znamená redukci o téměř 43 kilogramů.

„Kromě váhy je obrovským úspěchem především redukce centimetrů. Tomáš se díky své pevné vůli dokázal zbavit 24 cm v oblasti hrudníku, 25 cm v oblasti žaludku a dokonce 29 cm v oblasti pasu a boků,“ vypočítává úspěch spolupráce Gabriela Knosová.

Redukce kilogramů ho tak vrátila zpět do života a především se mu výrazně zlepšil zdravotní stav. Krevní tlak se totiž vrátil do normálu, zmizela dýchavičnost a bolesti kloubů, a především mohl pod lékařským dohledem vysadit léky na srdce.

„Na konci programu jsem si uvědomil, že jsem dosáhl všeho, čeho jsem dosáhnout chtěl a opět žiji jako normální člověk. Pravidelně sportuji a cvičím, zcela jsem změnil své postupy ve stravování a neuvěřitelně se mi zlepšil sociální a sexuální život. Když se dívám na své staré oblečení, je mi jasné, že už se do tohoto stavu nechci nikdy dostat. Čeká mě ještě dlouhá cesta a svoji váhu si asi budu muset hlídat celý život, ale teď jsou všechny moje dny mnohem veselejší a lehčí,“ uzavírá optimisticky Tomáš.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita - pomalý spouštěč řady onemocnění

V současné době žijí v EU 3 miliony obézních dětí, každým rokem přibývá až 400 tisíc nových případů. V ČR je obézní každé páté dítě a stále častěji se jedná...

Výběr článků

Načítám