Výčet zdravotních účinků medu vydá na celé knížky, proto jen heslovité úvodní opáčko: jde o silné přírodní antibiotikum, pomáhá při nachlazeních i střevních potížích, zvyšuje osídlení střeva probiotickými bakteriemi, posiluje imunitu. Používá se i zevně, hojí záněty kůže a v pleťových maskách omlazuje pokožku. Přátelské vztahy navazuje s našimi játry a žlučníkem, chválu sklízí od cév, posiluje srdce i psychiku. Pravidelná konzumace se pozitivně odrazí také v sexuální výkonnosti.

Květový, lesní

Barva medu prozradí, jestli včelky létaly na pole nebo do lesa. Květové produkty bývají světlé, lesní mají tmavou barvu. To ale neznamená, že jeden je horší než druhý. Jsou jen jiné. Obliba tmavého medu je dokonce současnou evropskou módou, ve zbytku světa dávají přednost světlému. Rovněž v historii byl temný med považovaný za podřadný produkt dobrý leda do pepřového perníku. Žádná hospodyně by ho nepostavila ve sklenici na stůl.

Proč se barva liší? Květovou pochoutku vyrábějí včely z nektaru. Základ pro lesní tvoří medovice, sladká lepkavá hmota vylučovaná mšicemi a puklicemi. Usazuje se na povrchu kůry, jehličí a listů a včely ji v lese sbírají podobně jako na louce šťávu z květových kalíšků. Pod základním dělením se pak skrývá řada nejrůznějších druhů. Akátový, vřesový, lipový, luční, lesní. Co včelař, to originál, podle toho, kam včely zaletí na pastvu.

Pokud se vydají na řepková pole, jejich výtvor brzy zkrystalizuje, což mu ale nijak neubírá na kvalitě. Naopak medovicový nebo akátový zůstává dlouho tekutý. Do čaje je skvělý, určitě ale dobře znáte, co dokáže udělat namazaný na chleba.

Upatlané prsty zřejmě stály na začátku tvorby pastového medu. Ten vyrábějí včelaři speciálním postupem z čerstvě vytočeného květového medu. Přidávají do něj menší podíl už zkrystalizovaného produktu a opakovaně ho promíchávají. Výsledná hmota si zachovává báječnou chuť, je měkká, světlá, jemně krystalická a snadno se nabírá.

Problémy v obchodech

Poctiví včelaři si právem stěžují na prodej pančovaných výrobků. Co si pod názvem med můžeme také koupit? Často jde o příměs levných sirupů, cukrových náhražek doplněných barvivy, karamelem a vodou, v mnoha případech ze zahraničí. Nejvíce medových podvodů bylo odhaleno v regálech velkých řetězců. Proto lze za účinnou sebeobranu považovat nákup přímo od včelaře, anebo koupi produktů označených známkou kvality, jakou je například označení Klasa udělované ministerstvem zemědělství.

Med a mikrovlnka

Citujeme ze stránek Výzkumného ústavu včelařského v Dole: „Proč med strkat do mikrovlnky? Šetrné ,ztekucení‘ ve vodní lázni nebo na radiátoru ústředního topení pod svetrem je jednoduché a dlouhodobě prověřené. Na dotazy, o kolik se sníží ,biologická hodnota‘ horkým čajem, mikrovlnkou, v perníku a podobně, odpovídám toto: Současné poznatky ukazují, že tyto zásahy určitě nesníží hodnotu na polovinu. Takže snězte dvě lžíce medu místo jedné, a je to vyřešeno.”

Vepřová plec v medové krustě
Doba přípravy: 15 minut + 2,5 hodiny pečení
Počet porcí: 4–6
Suroviny: 1 kg vepřové plece, 1 šálek medu, 1 palička česneku, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2–3 feferonky (nemusí být), 3 lžíce sójové omáčky, 1 šálek přepuštěného másla, 3 lžíce strouhanky, šálek hrubě mletých vlašských ořechů, sůl

Příprava: Plec mírně prosolíme. Polovinu medu rozmícháme se sójovou omáčkou, zázvorem a s prolisovaným česnekem. Maso vložíme do pekáče vymazaného máslem a potřeme ho medovou směsí, přidáme feferonky. Maličko podlijeme vodou. Pekáč přiklopíme a dáme ho do rozehřáté trouby, kde se bude plec pomalu péct při teplotě 150 °C přibližně dvě až dvě a půl hodiny. Zhruba po hodině pečínku otočíme, je-li zapotřebí, ještě mírně ji podlijeme a přiklopenou vrátíme do trouby. Zbylé máslo a med smícháme se strouhankou a ořechy. Když je maso měkké, navršíme na něj ořechovou směs a dáme dopéct pod gril. Podáváme s rýží a se zeleninovým salátem.

Vepřové v medové krustě

Vepřové v medové krustě

FOTO: archív

Linecký koláč s ořechovou náplní
Doba přípravy: 45 minut + 20 minut pečení
Počet porcí: 6

Suroviny: 300 g mouky, 150 g rostlinného tuku Hera, 100 g moučkového cukru, 3 vejce, 1 lžička prášku do pečiva.

Ořechová náplň: 200 g třtinového cukru, 30 ml vody, 1 citrón, 2 lžíce medu, 200 g vlašských ořechů, rum dle chuti

Příprava: Troubu předehřejeme na 180 °C. Na vál nasypeme prosátou mouku a spojíme ji s práškem do pečiva, rostlinným tukem Hera, cukrem a vejci. Vypracované těsto vložíme do středně velké formy na pečení, na několika místech propícháme vidličkou a upečeme dozlatova. V rendlíku smícháme vodu s třtinovým cukrem a medem a přivedeme směs k varu. Přidáme drcené vlašské ořechy, citrónovou kůru a citrónovou šťávu, nakonec rum. Za stálého míchání krátce povaříme. Náplň nalijeme na upečené těsto a necháme koláč vychladnout.

Linecký koláč s ořechovou náplní

Linecký koláč s ořechovou náplní

FOTO: archív

Oříškoví šneci
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba kynutí: 50 minut + 15 minut
Doba pečení: asi 20 minut
Počet porcí: 20 kousků

Suroviny

Na těsto: 400 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker, 125 g změklého másla nebo margarínu, 1 vejce, 100 g tekutého medu, 1 lžička rumového aroma, 1 balíček skořicového cukru, 150 ml vlažného mléka.

Na náplň: 100 g rozinek, 2 polévkové lžíce rumu, 1 balíček marcipánu Dr. Oetker, 4 zarovnané polévkové lžíce meruňkového džemu, 100 g sekaných vlašských ořechů.

Na polevu: 1 balíček polevy světlé Dr. Oetker

Příprava: Rozinky namočíme do rumu asi na dvě hodiny. V míse smícháme mouku s droždím, přidáme máslo nebo margarín, vejce, med, aroma, skořicový cukr a mléko. Vypracujeme hladké těsto. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 50 minut kynout. Marcipán nakrájíme na malé kousky, přidáme džem a rozmixujeme na hladkou hmotu. Těsto na pomoučeném vále ještě krátce prohněteme, vyválíme obdélník (30 x 40 cm) a potřeme marcipánovou náplní.

Náplň rovnoměrně posypeme rozinkami, vlašskými ořechy. Těsto zarolujeme, rozkrájíme na plátky o tloušťce asi 2 cm a naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Mezi jednotlivými plátky ponecháme dostatečnou mezeru. Zakryjeme a na teplém místě necháme dalších 15 minut kynout. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 20 minut při 180 °C. Šneky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Vychladlé je ozdobíme polevou připravenou podle návodu na obalu.

Oříškoví šneci

Oříškoví šneci

FOTO: archív

Sváteční medové řezy

Doba přípravy: 60 minut + 2 hodiny na odležení těsta
Doba pečení: 2 x 20 minut

2 dny na uležení hotových řezů

Počet porcí: 20 kousků

Suroviny

Na těsto: 200 g moučkového cukru, 2 celá vejce, 320 g rostlinného tuku Hera, 2 lžíce medu, 500 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 150 g lískových oříšků.

Na krém: 1 žloutek, 250 g Hery máslová příchuť, 2 polévkové lžíce rumu, 2–3 lžíce moučkového cukru, 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudinky

Příprava: Nejprve si rozpustíme na vodní lázni 200 g rostlinného tuku Hera s medem a cukrem. Směs sundáme z plotny a přimícháme vejce. Dále přidáme mouku se sodou. Vzniklé řidší těsto dáme vychladit minimálně na 90 minut do lednice. Těsto rozdělíme na 2 díly, vyválíme je a přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Nejprve upečeme první placku.

V pauze mezi pečením si připravíme směs ze 120 g rostlinného tuku Hera, 2 lžic medu, 100 g cukru a 150 g lískových oříšků (ty nakrájíme nebo nasekáme). Dáme péct druhou placku. Jakmile máme zapečený hořejšek, vyndáme ji, potřeme oříškovo-medovou směsí a dáme dopéct. Cukr a med pěkně zkaramelizují. Obě placky necháme vychladit.

Připravíme si krém: uvařený pudink necháme vychladit a pak do něj zašleháme všechny ostatní suroviny, až se spojí v tuhý krém. Krémem potřeme spodní placku a přikryjeme ji plátem se zapečenými oříšky. Hotový dezert necháme 2 dny uležet, před podáváním ho nakrájíme na čtverce.

Medové řezy

Medové řezy

FOTO: archív