Hlavní obsah

Statečnost nebo čiré sobectví aneb Když chodíme s rýmou do práce

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim možná pro některé lidi představuje krásné roční období, pro mnohé je ale spíše dobou nachlazení a různých viróz a bakteriálních infekcí, před kterými se musí chránit. Většina lidí přejde tyto choroby bez větších potíží, jedinci, kteří mají až panický strach z bakterií, ale prožívají na podzim nepředstavitelné utrpení.

Foto: Profimedia.cz

Pro fobika, který se bojí jakýchkoli bakterií, představuje nemocný kolega v kanceláři hotové peklo.

Článek

Vzbudíte se s malou rýmou, zarudlýma očima a únavou. Doma zůstat nemůžete, případně nechcete (z obav o udržení zaměstnání), a tak vyrazíte směle do práce. Jedná se přeci jen o malé nachlazení, nic závažného, co by teplý čaj a nějaké volně prodejné léky za pár dní nevyřešily.

Někdo by to bral jako téměř „hrdinský” čin, že vás jen tak nějaká rýma neskolí, pro jiné ale představujete nepřítele číslo jedna.

„Podle mě se jedná o čin naprostého sobectví. Jak může někdo jen tak chodit do kanceláře, když by měl zůstat doma a léčit se?” stěžuje si pro Daily Mail nejmenovaná žena, která v podzimním období neskutečně trpí.

Má totiž fobii z bakterií a jen představa, že s ní bude někdo nastydlý cestovat autobusem, jí stojí velké přemáhání, aby vůbec do nějakého dopravního prostředku nastoupila.

Nebuďte sobci a zůstaňte doma 

A rozhodně není jediná. Mnozí lidé mají větší či menší obavy z toho, co všechno mohou jejich nemocní kolegové šířit po kanceláři. I když si totiž nachlazený člověk myje často ruce, tak bakterie roznáší. Jakékoli sáhnutí na kliku dveří, společnou varnou konvici nebo návštěva firemních toalet může představovat riziko nákazy pro ostatní, fobiky nevyjímaje.

Ti pak někdy dojdou se svým strachem z bakterií tak daleko, že se naprosto izolují od okolního světa. Jako třeba redaktorka Claudia Connellová.

„Nesnesla jsem představu, že by kolem mě měli být byť jen trochu nemocní lidé s ucpaným nosem a uslzenýma očima. Proto jsem se rozhodla pracovat doma. Už přes rok je můj domov zároveň mou kanceláří a na nic si nestěžuji. Možná jsem posedlá čistotou, ale izolace je cena za zdraví, kterou jsem ochotna přijmout. Ve sterilní bublině mé domácí kanceláře jsem naprosto spokojená,” vysvětluje Claudia.

Claudia měla to štěstí, že jí zaměstnavatel vyšel vstříc a práci z domova jí umožnil, mnozí další ale ne. Musejí každodenně zdlouhavě dojíždět do zaměstnání a v dopravních prostředcích a poté i v kancelářích čelit náporu nemocných kolegů.

Ze solidárnosti vůči ostatním by si tak každý člověk měl pečlivě rozmyslet, zda se do práce dostaví i s nachlazením, a bude tak vědomě ohrožovat zdraví ostatních.

Reklama

Související články

Způsob kýchání napoví něco málo o osobnosti

Studie všude po světě se zabývají různými tématy, více či méně podstatnými pro lidský život. Mezi ty méně důležité, ale možná o to zábavnější, patří ta, jež se...

Výběr článků

Načítám