Hlavní obsah

Největší mýty o antikoncepci

Novinky, ema

Při výběru druhu antikoncepce je důležité být správně informován a přesvědčen o tom, že je pro vás, respektive partnera, ta pravá. Čím více budete o druhu ochrany před otěhotněním vědět, tím spíše předejdete nechtěnému nebo neplánovanému těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Abyste však vybrali tu správnou formu ochrany, je důležité vysvětlit některé neuvěřitelné fámy, kterých kolem antikoncepčních metod bohužel stále přibývá. Prostě a jednoduše je zapotřebí oddělit fakta od častokrát nesmyslných mýtů.

1. Po antikoncepci se tloustne

Ano, jsou hormonální pilulky, díky kterým můžete nějaké to kilo nabrat, ale ve většině případů jde o zbytečnou obavu. Na trhu se dá sehnat několik nízkohormonálních antikoncepčních tabletek, které by na vaši váhu neměly mít žádný vliv. Pokud budete mít jakékoliv obavy, určitě se poraďte se svým gynekologem. Každému totiž vyhovuje něco jiného a lidské tělo je velmi nevyzpytatelné. V případě, že vám nebude vyhovovat hormonální antikoncepce, informujte se o nehormonálních alternativách.

2. Nemusíte užívat antikoncepci, pokud kojíte

Toto tvrzení je zcela nepravdivé a bohužel je i příčinou mnohých neplánovaných otěhotnění čerstvých matek. Pravda je taková, že kojení dítěte může potlačit některé ženské hormony, kvůli kterým se pak může opozdit ovulace, případně omezit plodnost. Nicméně není to pravidlem. Kojící ženy by měly používat nějakou formu antikoncepce, pokud neplánují v nejbližší době znovu otěhotnět.

3. Čím déle se užívá antikoncepce, tím hůře se dá otěhotnět

Možná se to bude zdát neuvěřitelné, ale otěhotnět můžete bezprostředně po ukončení užívání hormonální antikoncepce. Je ale dobré vědět, že trvá šest až devět měsíců, kdy se postupně vytrácejí účinky hormonální antikoncepce. Pokud neotěhotníte do roka od vysazení, je dobré navštívit gynekologa.

4. Novější metody antikoncepce nejsou příliš účinné

Možná jste už slyšeli, že nová forma pilulek přichází se zvýšeným obsahem hormonů a většími zdravotními riziky než tabletky, které jsou na trhu už několik let. Pravda ale je, že se stalo zvykem obsah hormonů stále snižova,t a předcházet tím možným zdravotním komplikacím. „I přesto, že studie poukazují na riziko krevních sraženin, které způsobují hormonální tablety, je předpoklad jejich vzniku velmi nízký. Dokonce nižší než pravděpodobnost, že se vám vytvoří sraženina v době těhotenství,“ říká doktorka Mary Jane Minkinová, profesorka porodnictví a gynekologie z Yaleské univerzity.

5. Nepotřebuji antikoncepci, protože se milujeme „bezpečně“

Nepravdy, jako je například tato, vznikají s největší pravděpodobností z nedostatku informací ohledně menstruačního cyklu. Křehká rovnováha hormonů v našem těle reguluje ovulaci a menstruujeme jen tehdy, kdy vajíčko není oplodněno.

Zatímco perioda bývá více či méně pravidelná, totéž se nedá tvrdit právě o hormonech, jejichž účinnost může být narušena různými faktory (stres, léky, hmotnost aj.). Je tedy možné předurčit ovulaci, ale „bezpečné“ dny mohou být zrádné. Proto páry, které mají s touto antikoncepční metodou dobré zkušenosti, musí pečlivě monitorovat menstruační cyklus ženy a vyhodnotit symptomy ovulace, stejně jako brát v potaz možné externí faktory.

Reklama

Výběr článků

Načítám