Hlavní obsah

Zdánlivá nemoc může být ve skutečnosti podzimní alergie

Novinky, ema

Nejen jaro je roční období, v němž se objevují nové alergie. Jak se počasí mění, a pomalu se začíná rodit podzim, mnoho lidí také může pociťovat příznaky alergie, které si ale mohou mylně vyložit jako nepříjemné nachlazení.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vás trápí rýma, kašel, a necítíte se dobře, nemusí jít zdaleka o běžné nachlazení nebo chřipku. Na vině může být i alergie.

Článek

Mezi hlavní příznaky patří ucpaný nos, svědění očí, rýma, kašel a kýchání. Za tím vším stojí hlavně roztoči a plísně. Těm se daří nejlépe v období, kdy se začíná topit, a právě teplo přeje všem živým organismům a vytváří jim ideální prostředí pro život. Důležité tedy je se na tuto hrozbu dobře připravit a přijmout dostatečná obranná opatření, díky nimž můžete výskyt alergie minimalizovat.

Nachlazení versus alergie

Virózy jsou nejčastěji způsobeny viry, nemají příliš dlouhé trvání a dají se jednoduše vyléčit, případně vyležet. Pokud ale trpíte dlouhodobými problémy, které se pravidelně a  neustále vrací, zřejmě bude na vině alergická reakce. Alergie se může rozvinout v jakémkoliv věku, takže je dobré v případě zdravotních problémů zvážit, zdali by nebylo vhodné vyrazit na testy na alergologii či imunologii.

Podzimní zahrada

Příjemný slunečný víkend může svádět k práci na zahradě. Ovšem i zde vás může zničehonic přepadnout nepříjemná rýma, nekonečné kýchání a pálení očí. Pokud máte na zahradě spadané listí, téměř jistě pod ním najdete jednu z příčin vašich problémů. Jeho pravidelným shrabáváním totiž omezíte živnou půdu plísní. Nezapomeňte se po návratu zvenku převléci a důkladně se umýt.

Roztoči v peřinách

Nebezpečí nečíhá jen v přírodě nebo na ulicích, ale může vás překvapit třeba doma, a to především ve vzduchu. Kontrola vlhkosti je tedy klíčem k tomu, abyste se vyhnuli případným nepříjemným alergickým projevům a nedali tak možnost k rozmnožování alergenů. Proto je dobré dvakrát denně důkladně provětrat celý byt, a pravidelně prát ložní prádlo. Právě ve vlhkém prostředí se totiž roztočům daří nejlépe.

Jak omezit projevy alergie

  • Pokud je to možné, je dobré zůstávat časně z rána doma. Právě ráno je totiž ve vzduchu nejvíce rozptýlených pylů.
  • Po každém návratu zvenku se osprchovat a smýt ze sebe případné pyly. Nejvíce se usazují ve vlasech a na oblečení.
  • Boty a bundy si odložit neprodleně po návratu domů a omezit tak šíření po domě nebo bytě.
  • Pokud vlastníte domácí mazlíčky, věnujte péči i jim. I v jejich srsti totiž mohou číhat rozličné alergeny, pyly a roztoči.

Reklama

Související témata:

Související články

Atopický ekzém dokáže potrápit

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. Leckdy typický obraz života lidí trpících atopickým ekzémem se napříště může úplně změnit. Jejich...

Epilepsie může udeřit v jakémkoliv věku

Závažným neurologickým onemocněním - epilepsií - trpí až 100 000 Čechů. Tato nemoc si nevybírá, postihuje dospělé i děti. Důležité je také vědět, že epilepsie...

Výběr článků

Načítám