Hlavní obsah

Vegetariánství prý může významně prodloužit život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmasé stravování prý dokáže prodloužit život až o 15 let. Alespoň to tvrdí Česká společnost pro výživu a vegetariánství. Podle ní právě tento styl stravování dokáže předcházet mrtvici, infarktu či rakovině. S čímž ale příliš nesouhlasí ostatní lékaři.

Foto: František Petrák, Právo

Výhoda vegetariánství jednoznačně tkví v tom, že tento jídelníček neobsahuje živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol.

Článek

Podle lékařky Ivany Holcátové z Ústavu hygieny a epidemiologie první lékařské fakulty Univerzity Karlovy vegetariánství chrání maximálně před rakovinou tlustého střeva, u ostatních rakovin ani infarktu či mrtvic to potvrzeno nikdy nebylo. Osobně by vegetariánství nikdy nedoporučovala dětem, jelikož pro svoji jednostrannost jim může i škodit.

Podobný názor má i Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy. Ačkoliv sám považuje vegetariánství za relativně zdravý stravovací systém, nikdy by jej nedoporučil dětem, seniorům a těhotným ženám.

„V případě dětí či těhotných žen jde o to, že tělo potřebuje k vývoji více železa a dalších látek, které se bez masa těžce získávají. Navíc z rostlinných zdrojů nedokážou trávicí enzymy železo tak dobře zpracovat,” vysvětluje Pavel Suchánek.

Bez cholesterolu, ale i omega 3 kyselin

Výhoda vegetariánství jednoznačně tkví v tom, že tento jídelníček neobsahuje živočišné bílkoviny, v nichž je cholesterol. Ten poškozuje cévy, což může vést až k infarktu či mrtvici. Nicméně jedním z nejlepších ochranných faktorů proti nemocem srdce a cév jsou především omega 3 kyseliny, které jsou obsažené zejména v mořských rybách a vegetariáni je nejedí.

Podle lékařů navíc vegetariánství nechrání ani před alergiemi, naopak upozorňují na fakt, že nejvíce alergií je na potravu z rostlinné říše.

Termín vegetariánství označuje několik směrů, které odmítají zabíjení zvířat, tím pádem i konzumaci masa. Laktoovovegetariáni vylučují ze své stravy pouze maso, laktovegetariáni nejedí kromě masa také vejce a vegani jedí pouze rostlinnou stravu. Vegetariánství má původ v tropech, kde byl problém s uchováním masa. Mělo chránit před infekcemi z masité stravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám