Hlavní obsah

Revoluční metoda prý dokáže odstranit rakovinu prsu do 15 minut

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotodynamická terapie pomocí laserového paprsku je již schválena u léčby rakoviny hlavy, krku, jícnu, plic a kůže. Nyní její účinnost lékaři testují při léčbě karcinomu prsu. Laserový paprsek totiž dokáže pomocí speciální látky zničit nádor a přitom nepoškodit okolní tkáně.

Foto: Václav Pergl, Právo

Léčba rakoviny světlem se i v ČR úspěšně rozvíjí.

Článek

Mezi prvními pacientkami tuto léčbu vyzkoušela Angličanka Fiona Fisherová. Její léčba spočívala v tom, že jí byla nejprve aplikována přímo do nádoru speciální látka, která je velmi citlivá na světlo. Poté byl nádor zasažen intenzivním laserovým paprskem, což jej zničilo. A to vše trvalo pouhých 15 minut.

„Celá ta léčba byla mnohem méně invazivní než biopsie, která mi byla dělána při diagnostice nádoru,” chválí si léčbu paní Fiona.

Její příběh zní o to zázračněji, že tuto léčbu podstoupila pouhých osm týdnů po objevení prvních změn na svém ňadru. Vzhledem k tomu, že přišla k lékaři včas, nabídli jí, že se může zúčastnit jako jedna z prvních žen této přelomové léčby v Royal Free Hospital v severním Londýně.

„Fotodynamickou terapii lze považovat skutečně za velmi mimořádnou léčbu, která snižuje náklady a časovou náročnost. Navíc nemocní nemusí podstoupit další léčbu, která může mít celou řadu vedlejších účinků,” dodává pro Daily Mail odborník na tématiku David Longman.

Nová naděje, ale stále na bázi klinické studie

Ještě nedávno měla tato léčba jednu nevýhodu – látka citlivá na světlo zůstala v těle jedince až několik týdnů a nemocný tak po léčbě nebyl schopen dlouhou dobu vyjít ven na denní světlo.  Nyní se už ale používají nové přípravky, které se z těla vyplaví do 48 hodin.

Podle odborníků je fotodynamická terapie novou šancí pro ženy v počáteční fázi rakoviny prsu, která jim umožní úplné vyléčení bez nutnosti chirurgického zákroku. Prozatím je tato léčba ale stále na bázi klinické studie, kdy lékaři hledají optimální dávkování přípravků a nejefektivnější kombinace léčby, aby lidský organismus byl co nejméně zatěžován a přitom léčba byla maximálně účinná. Zároveň i pomocí magnetické rezonance a rozborů tkání zkoumají, zda došlo skutečně k definitivnímu odstranění nádoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám