Hlavní obsah

Některé švýcarské balené vody obsahují podle testů i cizorodé látky

Voda z kohoutku je nejen ekologičtější a ekonomičtější, ale podle výzkumu švýcarských vědců i zdraví prospěšnější než balená švýcarská voda. Ta obsahuje totiž mnohem více cizorodých látek, a to přestože výrobci dodržují maximální hygienická pravidla. Problémy ale často vznikají nevhodnou manipulací.

Foto: Profimedia.cz

Každá druhá ze zkoumaných balených vod byla kontaminovaná.

Článek

Ve studii švýcarské společnosti Médecins en faveur de la’Environnement (MfE) a Pingwin Planet bylo zjištěno, že každá druhá ze zkoumaných balených vod byla kontaminovaná, přičemž dvě byly kontaminované extrémně.

Testovány byly značky švýcarské i mezinárodní, nejhůře ale dopadla balená voda Badoit prodávaná v bernském obchodu řetězce Globus. Vyrábí ji francouzský potravinářský gigant Danone. Voda obsahovala 16 299 nanogramů butylovaného hydroxytoluenu v litru vody. To je třikrát více, než povolují švýcarské zákony.

Silná kontaminace cizorodými látkami byla také v balených vodách Valser a Henniez. Méně jich bylo ve vodách Appenzell a Adelboner. Na českém trhu se tyto značky neobjevují.

Zcela bez kontaminace byly jen vody M-Budget, Prix Garantie (řetězce Coop) a San Pellegrino. Testované vody byly balené ve skle i v plastu.

Testována byla také voda z bernského vodovodního řadu, která neobsahovala kontaminanty a je také mnohem levnější.

„Voda z kohoutku je čistší a také mnohem ekologičtější,“ potvrdili lékaři z MfE deníku Local.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám