Hlavní obsah

Důležité vitamíny a minerály pro lidi s cukrovkou

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 800 000 lidí se v Česku léčí s cukrovkou (diabetes). Jedná se o jedno z vůbec nejrozšířenějších onemocnění napříč českou populací. Podle typu nemoci jde o poruchu tvorby či působení inzulínu, jež vede k následnému zvýšení koncentrace cukru v krvi. Ta může postupně způsobit další závažné zdravotní komplikace, například mozkovou mrtvici či infarkt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s léčbou a režimovými opatřeními diabetici často řeší, zda je pro ně nezbytné užívat nad rámec běžné zdravé stravy ještě další vitamíny, minerály a stopové prvky, a případně jaké. Názory lékařů v tomto nejsou jednotné, ovšem na druhou stranu panuje shoda v tom, že pro organismus diabetika je obzvlášť důležitý optimální přísun chromu, zinku, hořčíku, železa a vitamínů skupiny B.

Podle lékařů je pro pacienty s onemocněním cukrovkou obzvlášť důležitý chrom. Je totiž nezbytný pro správné využití cukru organismem, protože zvyšuje účinnost inzulínu.

„Nedostatek chromu může být jednou z příčin porušené tolerance glukózy. Na rozdíl od jiných příčin, takto způsobenou poruchu tolerance glukózy lze odstranit tím nejjednodušším způsobem, to je doplňkem stravy s trojmocným chromem. Výsledky jsou tak jednoznačné, že tento klinicky ověřený způsob používá každý, kdo jej alespoň jednou vyzkoušel,“ uvádí ve svých seminářích pro veřejnost odborník na cukrovku, lékař Josef Mainz.

Železo proti únavě

Zinek svými protizánětlivými účinky pomáhá léčit diabetickou nohu, navíc podobně jako chrom podporuje účinek inzulínu. Také hořčík je pro diabetiky nezbytný, zlepšuje totiž citlivost diabetiků na inzulín. Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12) se účastní metabolizmu cukrů, tuků a bílkovin a pozitivně ovlivňují vstřebávání a vylučování potravy. Železo pomáhá celkově posilovat odolnost organizmu a bojovat s únavou.

Všechny tyto zmíněné látky jsou přirozeně obsažené mj. v pivovarských kvasnicích. O jejich blahodárném účinku se zmiňoval již švýcarský biochemik a fyziolog Emil Abderhalden (v první polovině 20. století), když označil pivovarské kvasnice jako „druh rostlinného inzulínu,“ který s velkým úspěchem použil při léčení pacientů s cukrovkou.

Cukr v dražovaných tabletách

Podle lékařů obecně platí, že lidé s cukrovkou, stejně jako s mnoha dalšími dlouhodobými nemocemi, jsou vzhledem k celkovému oslabení organizmu prokazatelně náchylnější k nákaze různými běžnými virovými a bakteriálními onemocněními. Proto jim více než ostatní populaci doporučují podporovat obranyschopnost organizmu zvýšeným přísunem optimálních vitamínů a minerálů v rizikových podzimních a zimních obdobích.

V případě potravinových doplňků je pro diabetiky pochopitelně důležité, aby neobsahovaly cukr. Tedy například nemohou užívat dražované tablety. Ideální je, aby konzultovali konkrétní doplňky stravy s ošetřujícím lékařem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám