Hlavní obsah

Lidé s mladistvým vzhledem se dožívají vyššího věku

Novinky, bok

Stává se, že lidé opakovaně při hádání vašeho věku tipují výrazně méně let, než vám ve skutečnosti je? Pokud ano, buďte rádi. Pyšníte-li se i přes svůj aktuální věk mnohem mladším vzhledem, dožijete se podle nejnovějších zjištění vyššího věku než ti jedinci, kteří svým vzhledem odpovídají aktuálnímu stáří.

Foto: Profimedia.cz

Mladistvý vzhled ve vztahu k aktuálnímu stáří je pozitivním faktorem, který má údajně vliv i na délku našeho života.

Článek

Dánští odborníci tvrdí, že aktuální vzhled člověka může předpovídat jeho „sílu” přežití. Usuzují tak z výsledků studie, při níž bylo mezi dobrovolníky vzhledově „testováno” 387 párů dvojčat.

Ten z dvojice, který byl většinou zúčastněných i přes svůj věk označen jako mladší, se podle tvrzení vědců dožije pravděpodobně více let než jeho dvojče, uvádí zpráva British Medical Journal, kterou cituje BBC.

Klíčové jsou telomery

Vědci opírají svá tvrzení i o biologické údaje. Klíčové jsou především úseky DNA zvané telomery, které jsou potřebné při replikaci buněk a jsou spojeny také s tím, jak mladě člověk vypadá.

Samotná délka telomerů pak určuje mnohé faktory lidského organismu – čím kratší telomery jsou, o to rychleji prý člověk stárne, a je s tím spojena i celá řada onemocnění. Naopak čím delší telomery, o to více se člověk může pyšnit mladistvějším vzhledem i přes svůj aktuální věk.

Jak zůstat mladí 

Podle profesora Kaare Christensena, vedoucího studie, existuje i další vysvětlení dané situace. Lidé, kteří mají těžší život, mají i více starostí a problémů, jež se promítají i na jejich vzhledu. Více stresu a potíží se pak podepisuje na jejich zdraví a takoví lidé mnohem častěji umírají dříve než tzv. „pohodáři”.

„Věk, který aktuálně 'vyzařujeme', bývá mezi lékaři využíván jako obecný údaj o prvním dojmu z celkového zdraví pacienta. Proto se rozhodně nejedná o zanedbatelný údaj,” vysvětluje.

Podle britského odborníka Tima Spectora, který na téma mladistvého vzhledu mezi dvojčaty provedl svůj vlastní průzkum, je i další možná varianta vysvětlení. „Dle našich výzkumů se jedná pravděpodobně o kombinaci genů a také vlivu životního prostředí během života člověka. To vše je důležité a má vliv na celkový vzhled.”

Reklama

Související témata:

Související články

Proč ženy žijí déle než muži

Ze statistik jasně vyplývá, že ženy žijí déle než muži. Vědci proto neustále hledají ty pravé důvody, proč tomu tak je. Podle nejnovější studie japonských...

Mýty o stárnutí, které zbytečně děsí

Stáří a stárnutí patří v posledních letech mezi slova, která se mnozí lidé bojí vyslovit. Stále více jedinců tak hledá způsob, jak nejen co nejdéle vypadat...

Výběr článků

Načítám