Hlavní obsah

Mužům škodí velké množství sóji

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WINSTON/SALEM

Američtí vědci upozorňují, že příliš velké množství sóji, základ makrobiotické a vegetariánské stravy, může mít negativní vliv na zdraví mužů. Vysoký obsah isoflavonů v sóji podle nich způsobuje agresivní a zhoršené společenské chování u příslušníků silnějšího pohlaví.

Článek

Biologové z Wake Forest University ve Spojených státech u samců opic testovali vliv nadměrné konzumace bobů a zjistili, že látka isoflavon ovlivňuje jejich chování. Podle biologů je tato látka rostlinnou obdobou estrogenů, ženských pohlavních hormonů.

"Výzkumy se dříve zaměřovaly především na potenciální blahodárné účinky isoflavonů na redukci různých rakovinných nádorů, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob a postmenopauzálních symptomů, ale nikdo si nevšímal negativních vedlejších účinků na chování mužů," tvrdí ve své studii autoři výzkumu.  

Ženám sója nevadí

"Lidé jsou přesvědčení, že sója působí jen blahodárně. Žijeme v hloupém přesvědčení, že co je dobré pro jednoho, musí být dobré pro všechny. A čím víc toho konzumujeme, tím je účinek silnější," prohlásil profesor Jay R. Kaplan.

"Ale není to pravda. Náš výzkum potvrzuje, že je důležité zohledňovat nejen množství účinných látek, ale musíme brát v potaz také pohlaví konzumenta," řekl Kaplan a dodal, že agresivní chování spojené s hojným požíváním sóji nebylo u žen prokázáno.

Reklama

Související články

Německo: implantáty ze sóje působí jako jed

Implantáty ze sójového oleje, které se používají ke zvětšení ňader, ohrožují v Německu zdraví šesti tisíc žen a musí být vyměněny. Informaci přinesl německý...

Klíč zdraví a krásy tkví ve 14 pokrmech

Ve snaze objevit kouzlo rychlé ztráty nadváhy, dobrého zdraví a dlouhověkosti se už utratily miliardy dolarů. Přitom tajemná formule spočívá ve čtrnácti...

Výběr článků

Načítám