Hlavní obsah

V Česku přibylo pohlavních nemocí

Právo, Václav Pergl

Loni lékaři zaznamenali 3600 infekcí přenášených pohlavním stykem, celkem se s nimi léčilo přes 22 000 lidí. Zvýšil se například výskyt kapavky nebo chlamydiových infekcí.

Foto: Profimedia.cz

Bakterie Chlamydie trachomatis

Článek

Po předchozím poklesu se o 62 procent zvýšil výskyt kapavky, z 6,8 na jedenáct případů na 100 tisíc obyvatel. Přibylo sexuálně přenášených chlamydiových infekcí, od roku 2009 stouply na trojnásobek z 3,7 na 15,4 na 100 000 obyvatel.

Může to být ale vrchol ledovce, protože mnozí nakažení k lékaři ani nejdou a spoléhají na samoléčitelství. Vinu na tak velkém počtu infekcí přenášených pohlavním stykem nese časté střídání partnerů, zejména mladých lidí a lidí ve středním věku, dále náhodný sex a sexuální turistika.

Loni na infekce zemřelo 1617 pacientů

Celkově na všechny infekční nemoci zemřelo loni v ČR 1617 lidí, v nemocnicích se s nimi léčilo 54 730 pacientů. Hlášeno bylo 128 000 těchto onemocnění, o necelé procento méně než v předchozích dvou letech. Více než polovina infekcí, 59 procent, bylo u dětí. Téměř třetina hospitalizací, zhruba 17 000, byla kvůli střevním infekcím. Data zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Na střevní infekce loni zemřelo 356 lidí, je to pětina všech úmrtí na infekce. Druhou nejčastější příčinou léčení v nemocnici byly sepse s 10 700 případy. Jsou spojeny s celkovým selháním organismu, a tedy i největší úmrtností, loni to bylo 923 úmrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Intimní ženské potíže mohou pokazit léto

Pobyt ve vodě, nošení mokrých plavek, nedostatečná hydratace, špatná životospráva - to vše může za vznik ženských zánětů či plísní, které když se okamžitě...

Chlamydie tiše likvidují plodnost

Riziko HIV, syfilis, kapavky a dalších sexuálně přenosných nemocí si většina lidí uvědomuje. Nebezpečí chlamydií jen málokdo. Přitom jde o nejrychleji...

Výběr článků

Načítám