Hlavní obsah

Deprese a zhoršené vidění spolu souvisí

Novinky, Filip Šára

Že by spolu ztráta zraku a deprese souvisely? Dle expertů tomu důkladné zkoumání duševních poruch nasvědčuje. Podle nejnovější americké studie u depresivních jedinců bývá větší pravděpodobnost, že u sebe zpozorují horšící se zrak.

Článek

Vědci vycházeli z dat výzkumu z let 2005–2008 o 10 tisíci lidech starších 20 let – míra výskytu deprese byla u lidí bez zrakových obtíží poloviční (5 % ku 11) proti těm, kteří si na zhoršující se vidění stěžovali, uvedl WebMD.

Po zohlednění řady faktorů (věk, pohlaví, celkový zdravotní stav) dospěli výzkumníci k závěru, že existuje významná souvislost mezi depresemi a tím, že u sebe zpozorujeme odcházející funkce očí.

Studie však nedokazuje, že by jedna nesnáz způsobovala druhou. Říká pouze, že mezi depresí a ztrátou zraku je jistá spojitost, píše ve zprávě Dr. Xinzhi Zhang z amerického Národního institutu zdraví.

Záleží na konkrétní situaci – je poměrně logické, že když někdo dokonce oslepne, byť jen na jedno oko, a hůře pak zvládá běžné životní úkony, nelze vyloučit, že se u něj pocity deprese oprávněně vyskytnou. Také hraje roli, co přijde dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám