Hlavní obsah

Lékaři oživili ženu, která byla již 42 minut prohlášena za mrtvou

Novinky, Magdalena Weiglová

Australským lékařům se podařilo oživit ženu, která byla 42 minut prohlášena za mrtvou. Dvojnásobná matka Vanessa Tassiová (41) byla převezena do nemocnice v Melbourne poté, co ve svém domě na předměstí v Narre Warren utrpěla infarkt. Záchranáři se ji zoufale snažili v sanitce oživit, ale po příjezdu do nemocnice byla prohlášena za mrtvou. Lékaři se přesto rozhodli použít speciální přístroj a Vanessu zkusit znovu oživit.

Foto: AFP Photo/Philip Blackman, Profimedia.cz

Vanessa Tassiová s rodinou.

Článek

Paní Vanessa, v australských médiích nazvaná jako "zázračná pacientka", vděčí za svůj život přístroji nazývanému LUCAS2, který po zástavě srdce dokáže mozek stále zásobovat krví. Chirurgové tak měli dostatek času napravit vše, co infarkt poškodil.

Nejprve kardiolog Wally Ahmar pracoval na odblokování tepny směrem k srdci, poté se ostatní lékaři snažili srdce opět nastartovat.

Dnes už se paní Vanessa opět usmívá. Přestože je stále ještě v nemocnici, má velkou naději, že se již velmi brzy vrátí domů a bude žít dál svůj život s dcerou Ellou (11 let) a synem Maxem (9 let) bez větších omezení.

"Cítím se výborně. Na někoho, kdo byl skoro hodinu mrtvý, se cítím výborně," uvedla pro Daily Mail v krátkém rozhovoru z nemocnice Vanessa. Dvojnásobná matka v běžném životě pracuje jako prodavačka a jak se svěřila médiím, nikdy se srdcem problémy neměla.

Přivedeno k životu již bylo více lidí

Začátkem tohoto roku byl devětatřicetiletý muž z Melbourne Colin Fiedler po prodělání infarktu prohlášen za klinicky mrtvého déle než půl hodiny. Lékařům se ho ale opět podařilo pomocí stejného high-tech kompresního přístroje přivést k životu.

Kardiolog z New Yorku v nedávném rozhovoru řekl, že i když je člověk prohlášen za mrtvého, naděje na život stále je, dokud mozek pracuje. Také dodal, že v případě, že je mozek těžce poškozen a snižuje se kvalita jeho života, je pacient opět uveden do vegetativního stavu.

Vyprávěl o japonské dívce, která byla prohlášena za mrtvou po dobu delší než tři hodiny, přesto byla resuscitována a byla schopna žít normální život a porodit dítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám