Podívejte se s námi na nejoblíbenější bylinky využívané v naší kuchyni.

Dobromysl

Krásný český název dobromysl náleží oreganu. Ačkoli je origanum rozšířené téměř po celém světě, nejvíce se používá ve středomořské a zvlášť italské kuchyni. Těstoviny nebo pizza by bez něj chutnaly fádně. Má uvolňující účinky pro svaly, dobře účinkuje například po sportovním výkonu. Usnadňuje odkašlávání a díky antiseptickým vlastnostem hojí záněty.

Estragon

Francouzská, ale také arménská nebo turecká kuchyně hojně využívá estragon. K ochucení octů, marinád, nakládané zeleniny nebo hořčice se jeho aromatická, nahořklá chuť výborně hodí. A co tomu říká naše zdraví? Libuje si. Ze všeho nejvíc trávicí a močový systém.

Libeček

Nic nenavoní polévku tak jako čerstvý libeček. Nedostal nadarmo svůj přívlastek lékařský. Potlačuje nadýmání, rozpouští žlučové kameny, ulevuje při dně a revmatizmu. Jen lidé se závažnými ledvinovými obtížemi by se měli větší konzumaci libečku vyhnout.

Majoránka

Cmunda, sekaná ani bramboračka by se bez ní neobešly. Své aroma neztrácí ani sušená. Majoránkový čaj vám pomůže usnout, tato bylinka pomáhá i zažívání, zahání bolest hlavy, při nachlazení podporuje pocení. Lidové léčitelství doporučuje majoránku při gynekologických potížích.

Máta

Přibližně 25 druhů menthy může obohatit naši kuchyni i lékárničku. Je dobrá jak do nápojů, tak do mletých mas nebo dezertů a zmrzlin. Podporuje trávení, hodí se k inhalacím při dýchacích potížích a nachlazení.

Pažitka

V tvarohu, polévkách i bramborách dělá čest svému rodu Allium – česnek. Na zimu můžete pažitku nasekat, nasypat do ledových formiček a zalít vodou. Podobně uchováte i libeček, klidně obojí dohromady. Pažitka neboli šnytlík nám poskytuje vitamín C i řadu minerálů, prospívá imunitě, ledvinám i krevnímu tlaku.

Rozmarýn

Rozmarýnek zelený nosí na klopě ženich, praktická nevěsta jím může posléze ochutit jehněčí, rybu i kuře či maso připravené na víně. Je hodně aromatický, proto jím šetříme. Ve velkém množství může škodit zdraví. V malém ovšem prospívá trávení a snižuje krevní tlak.

Šalvěj

Stříbrošedé listy šalvěje ochutí omáčky, nádivky, sýry i vepřovou pečeni. Používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. Antiseptické složky dezinfikují ústa, čaj se pije při nadměrném pocení, odvarem se oplachuje hlava, aby se netvořily lupy.

Tymián

Druh z rodu mateřídouška obsahuje vonné silice s různými vůněmi. Jedinečný je například citrónový tymián, který dodá báječnou vůni a chuť bílým masům. Babičky kořenářky dobře věděly, že působí antisepticky, likviduje plísně i bakterie. Pomáhá proto při plicních nemocech, kašli, při zánětech, zejména v ústech a krku.

Polévka z pečené zeleniny s čerstvým koriandrem

FOTO: František Petrák

Suroviny: 4 šalotky, 2 lilky, 2 cukety, 2 žluté papriky, 2 rajská jablíčka, 100 ml smetany, 200 ml kuřecího vývaru, čerstvý koriandr, sůl, pepř

Příprava: Zeleninu nakrájíme a pečlivě opečeme v troubě nebo na pánvi. Vložíme do hrnce, zalijeme kuřecím vývarem a smetanou. Povaříme 10 minut, rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem a přidáme nasekaný čerstvý koriandr

Marinované mladé kuřátko na listovém špenátu

FOTO: František Petrák

Suroviny: 4 mladá kuřátka o velikosti 350 g, 1 cuketa, 200 g čerstvého špenátu, 100 g divoké rýže, 2 šalotky, 4 citróny, 200 ml kuřecího vývaru, 100 ml olivového oleje extra virgine, 100 g másla, tymián, rozmarýn, petrželka

Marináda: 100 ml olivového oleje, 1 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce třtinového cukru, 6 větviček tymiánu

Příprava: Všechny složky marinády rozmixujeme, kuřátka namarinujeme a necháme odležet. Poté je zprudka opečeme dozlatova. Opečenou drůbež vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 22 minut. Uvaříme rýži: šalotku si nakrájíme najemno, krátce orestujeme a přidáme divokou rýži a větvičku tymiánu. Zalijeme vodou a vaříme do poloměkka. Na závěr do rýže přidáme nasekaný rozmarýn a petrželku a necháme ji pod pokličkou dojít. Servírujeme s opečenou cuketou a špenátovými listy, které jsme spařili horkým máslem.

Omáčka: Šťávu z citrónů zredukujeme na polovičku, přidáme kuřecí vývar a opět zredukujeme na polovinu, poté vmixujeme olivový olej.

Dětské těstoviny

FOTO: František Petrák

Suroviny: 4 porce špaget, petrželka, tymián, bazalka, 1-2 lžíce olivového oleje, 100 g parmezánu, cherry rajčátka na ozdobu

Příprava: Všechny bylinky nasekáme a smícháme s olejem, vznikne bylinkové pesto. Těstoviny uvaříme al dente. Pesto vmícháme do horkých špaget. Posypeme nastrouhaným parmezánem, rozveselíme rajčátky a podáváme.

Šalvějová pěna doplněná o sorbet z bio jogurtu

FOTO: František Petrák

Suroviny: 150 ml smetany, 50 ml mléka, 50 g bílé čokolády, 2,5 g želatiny, 18 g čerstvé šalvěje, balíček filo těsta, máslo na potření

Sorbet: 980 g bílého jogurtu, 45 g citronové šťávy, 460 g glukózového sirupu

Příprava: V horkém mléce vylouhujeme šalvěj. Čokoládu rozpustíme a vmícháme do ní želatinu, poté smícháme s vyšlehanou smetanou a přidáme rozvar ze šalvěje. Vychlazenou pěnu pomocí cukrářského sáčku plníme mezi filo těsto potřené rozpuštěným máslem. Pečeme cca 6 minut při 180 °C.

Zhotovíme sorbet: Suroviny smícháme a ve výrobníku zmrzliny připravíme zmrzlinu.