Hlavní obsah

Horké kakao může blahodárně působit na funkci mozku seniorů

Novinky, Filip Šára

Horké kakao prý může zlepšit inteligenční potenciál seniorů, tedy navyšovat mozkovou kapacitu, alespoň to tvrdí nejnovější studie zveřejněná na WebMD. Večerní hrnek kakaa tak může fungovat velmi podobně jako trénink mozku pomocí luštění křížovek.

Foto: Profimedia.cz

Kakao pomáhá zvyšovat hladinu průtoku krve mozkem.

Článek

Sami autoři výzkumu tvrdí, že na konečné závěry je ještě brzy, jedná se však o velmi zajímavý poznatek. První výsledky ukazují, že dva šálky tohoto horkého nápoje denně by měly mít příznivý vliv na zlepšení paměťových schopností lidí v důchodovém věku, kteří mají nižší hladinu průtoku krve mozkem.

Výzkum však není tak úplný, aby jednoznačně prokázal, že má kakao skutečně přímý vliv na inteligenční potenciál jedinců s nižším průtokem krve v mozku. Zjištění navíc neříkají nic o dlouhodobých účincích.

Zatím jen první výsledky

„Než pravidelnou konzumaci kakaa oficiálně doporučíme, je třeba se vrátit na začátek a detailně zjistit, co by to znamenalo, a také se ujistit, zda by pozitivní dopady na mozkovou činnost byly udržitelné," řekla autorka studie Dr. Sorondová. „Byla bych ráda, aby s jeho denní konzumací lidé ještě počkali, než zjistíme, jak z toho mít prospěch bez nadbytečných kalorií, cukrů a tuků, obsažených v kakau.”

Výzkum je rozhodně přínosný, jelikož vědcům umožňuje lépe se ponořit do poněkud záhadné oblasti, jakou krevní oběh v mozku nepochybně je. Mozkové buňky (neurony) potřebují živiny, aby mohly správně fungovat - a tuto zásobovací funkci má právě krev.

Mozek je nesmírně náročný orgán, zabírá asi jen 2 % tělesné hmotnosti, avšak potřebuje hned 20 % veškerých tělesných energetických potřeb. To vyžaduje stálý přísun krve, která do mozku dopravuje kyslík a glukózu, což je pro něj nezbytné „palivo”. Průtok krve do mozku se snižuje s věkem, proto již není mozek tak aktivní.

Jakou roli hraje flavonol

Předchozí výzkum se zaměřoval na pozitivní vlivy kakaa na zdraví člověka, nyní chtěli vědci zjistit, zda má přímo vliv na krevní oběh v mozku a vůbec jeho funkce. Testováno bylo 60 osob s průměrným věkem 73 let. Po dobu jednoho měsíce měli pít buď kakao bohaté na flavonol (látka obsažená v některých rostlinách, sloužící jako ochrana proti parazitům a nemocem, má zlepšovat průtok krve) nebo s jeho minimálním obsahem.

Osmnáct z nich mělo slabší průtok krve mozkem a téměř všichni z oněch šedesáti osob měli vysoký tlak. Polovina byli aspoň částeční diabetici. Krevní oběh se v oblasti hlavy průměrně zlepšil o 8 % - jen u těch, kteří ho neměli v pořádku. U ostatních s normálními hodnotami proudění krve nebyl zpozorován žádný účinek.

Osoby s původně nižším průtokem krve udělaly také pokrok v testech paměti, rovněž dokázaly různé úkoly vyřešit rychleji, nicméně není jasné, jak by se to projevilo v každodenním běžném životě.

Vypadá to, že flavonol v tomto nehraje žádnou roli, ale stoprocentní to není. Třeba se nepatrně projevuje. Přispět může dle slov Sorondové i kofein. K tomu ještě namítla, že je těžké přesně určit, jaké procesy se v mozku odehrávají, ale pravděpodobně jde v tomto případě o rozšíření cév, proto se tam dostane větší množství krve najednou.

Výzkum je třeba rozšířit, ale je to dobrý základ

Mezinárodní alzheimerovská asociace vydala v souvislosti s tímto výzkumem prohlášení, že daná studie není dostatečně obsáhlá a její závěry jsou pouze předběžné, tudíž nelze hned přijít s terapeutickým doporučením, že je třeba konzumovat kakao. Nikdo by neměl automaticky očekávat, že jeho mozku musí poskytnout takové výhody.

Skupina „pijáků kakaa” nebyla srovnávána s jinou skupinou, navíc nebyly zohledněny možné další faktory, které mohly mít vliv na prokrvení mozku.

Ovšem studie má daleko větší význam než jen zjištění, co lze z medicínského hlediska vyčíst z kakaa. Ukazuje to na propojení krevního oběhu, vlastností mozku a jeho kapacity, což by mohlo vést k zlepšení léčby různých mozkových onemocnění či problémů s chátrající pamětí.

Reklama

Související články

Léčba nádorů na mozku zaostává

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí....

Jak vyzrát na stres

Prožíváte právě stresovou situaci a nevíte, jak se z ní dostat? Běžte ven! Není však třeba přímo běhat. Vědci ověřili, že klusání či jen rychlá chůze může...

Výběr článků

Načítám