Hlavní obsah

Co ještě nevíte o čištění zubů

Novinky, zun

Zuby si čistíme od malička. Začínáme s tím hned, jak se na svět vyklube první zoubek a pokračujeme do té doby, dokud ještě máme v puse co čistit. Kupujeme si ty nejlepší kartáčky a vybíráme nejkvalitnější zubní pasty. A máme pocit, že zuby si snad umí čistit úplně každý. Jenže ono to zase tak jednoduché není.

Foto: Profimedia.cz

Krásné zuby jsou především čisté a zdravé zuby bez kazů.

Článek

Správné čištění zubů je docela zapeklitý proces. Ale samozřejmě jako u všeho, je to jen otázka cviku. Důležité je použít správnou techniku a dodržet správný čas.

Na první pohled to opravdu vypadá složitě. Abychom totiž čistili správně, musíme už dobře chytit kartáček do ruky. Nejlépe jako propisku. Pokud totiž držíme kartáček celou dlaní, víc na něj tlačíme, a tím si můžeme poškodit dásně nebo zubní sklovinu.

Nutné je také dodržovat při čištění správný směr. Kartáček bychom měli držet pod úhlem 45 stupňů. Jen tak totiž dosáhneme i vyčištění prostoru těsně pod dásní. Když kartáček držíme vodorovně, čistíme pouze žvýkací plochu zubu.

Také bychom měli každý zub čistit zvlášť, a to pomocí pěti až deseti krouživých pohybů. A rozhodně bychom neměli zapomínat na to, že zub má tři strany a my se právě musíme snažit vyčistit všechny dostupné plochy. Třeba i za pomoci mezizubního kartáčku, nebo nitě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejlépe se pracuje s rovně střiženým kartáčkem a malou hlavou.

Jak dlouhou dobu bychom měli čištění zubů věnovat? Dříve se považoval za dostatečný dvouminutový interval. Podle nových výzkumů bychom si však zuby měli čistit minimálně tři minuty. Nejméně dvakrát denně. Bylo by sice ideální čistit si zuby po každém jídle, ale to pro každého není technicky možné. A tak je aspoň nutné dodržet systém ranního a večerního čištění. Ráno po snídani, večer před usnutím.

Podle stomatoložky Petry Gregorové z kliniky Zámeček Malvazinky bychom určitě měli kartáček měnit nejlépe každé dva až tři měsíce a rozhodně vždy, když má roztřepené štětinky. „Pokud kartáček užíváte déle než tři měsíce, snáze se na něm usazují bakterie a z důvodu nedostatečného mechanického vyčištění může častěji docházet k zánětu dásní,“ říká.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Práce dentální hygienistky spočívá mimo jiné v tom, že klientovi vysvětlí, jak si správně vyčistit zuby.

Správným čištěním zubů proti parodontóze

Správným čištěním zubů můžeme zabránit parodontóze, což je jedno z nejčastějších onemocnění dásní. Vzniká působením bakterií, které se usazují na dásních a zubech.

Podle Světové zdravotnické organizace trpí chronickým zánětem dásní až 90 procent lidí z východní a střední Evropy ve věku od 30 do 40 let. Jelikož parodontóza nemusí nutně postihnout celou čelist, ale třeba jen jeden či dva zuby. Proto lidé o tom, že trpí touto nemocí, nemusí dlouho nic tušit. Mezi první příznaky patří krvácení z dásní při jídle, nebo při čištění zubů. Začíná se objevovat zarudnutí a otok dásní. V pokročilejší fázi se pak mezi zuby začínají objevovat mezery, odhalují se zubní krčky a zuby se uvolňují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám