Hlavní obsah

Až polovina Čechů plýtvá při osobní hygieně vodou

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda začíná být pro stále větší území naší planety vzácnější. Podle odhadů nemá v současnosti dostatečný přístup k pitné vodě asi miliarda lidí. Příroda sama recykluje a čistí vodu v řekách a jezerech, ale lidé vodu znečišťují rychleji. To samé platí i u podzemní vody, kterou lidé spotřebovávají rychleji, než je příroda schopná nahradit. Proto ochránci přírody celosvětově bojují o šetření tím nejvzácnějším, co máme, a tedy vodou. To se Čechům příliš nedaří.

Foto: Profimedia.cz

Snížit spotřebu vody je možné i díky rychlejšímu sprchování.

Článek

V rámci mezinárodního srovnání Češi vodou příliš nešetří. Podle celoevropského průzkumu společnosti Henkel například oproti některým jiným státům 42 % lidí nikdy nevypíná při sprchování vodovodní kohoutek a to ani ve chvíli, kdy se mydlí či si šamponují vlasy. Pětina Čechů také dává přednost vaně oproti úspornější sprše.

„V rámci průzkumu jsme se zaměřili na udržitelné chování lidí v domácnosti. Je až s podivem, kolik Čechů nemyslí při své osobní hygieně na spotřebu vody. Koupel ve vaně například spotřebuje až o 50 litrů vody více, než v případě průměrné sprchy. Ročně se tedy může jednat až o 18 000 litrů,“ říká Aleš Pastorek ředitel divize Beauty Care společnosti.

„Snížit spotřebu vody je možné i díky rychlejšímu sprchování. Pokud čas zkrátíte o pouhou jednu minutu, ročně můžete ušetřit až pět a půl tisíce litrů vody. To znamená úsporu ve výši téměř tisíc korun na průměrnou českou domácnost,” dodává Pastorek.

Rozdíly jsou hlavně mezi generacemi

Z průzkumu vyplynulo, že polovina Čechů do 35 let (48 %) vodu nevypne nikdy, zatímco u starších lidí je to pouze 35 %. Mladší lidé se také častěji sprchují delší dobu. Zatímco pouze 11 % lidí starších 45 let se sprchuje déle než 10 minut, u mladších do 35 let je to více než čtvrtina (26 %).

Během osobní hygieny u umyvadla vodovodní kohoutek nikdy nezavírá pětina Čechů, a to ani během čištění zubů. Přitom v případě, že si je čistí dvakrát denně pět minut, spotřebují zbytečně 36 500 litrů vody ročně.

Nějaký typ úsporného zařízení používá v České republice pouze 42 % lidí. Jedná se například o předehřívací zařízení nebo směšovací baterii a spořič vody. S tímto číslem se v rámci zkoumaných evropských států řadíme až na samotný konec.

Nejzodpovědnější jsou v tomto případě v Řecku, kde 85 % lidí vlastní nějaké úsporné zařízení.

Zajímavosti ze zahraničí

  • Řekové šetří vodou více než ostatní státy. Například 81 % z nich vypíná vodu během sprchování. Průměrně v Evropské unii je to 52 % lidí. Také při používání umyvadlového kohoutku jsou v Řecku mnohem více uvědomělí. Pouze 8 % nevypíná vodu nikdy, zatímco v EU je to celých 18 %.
  • 30 % Britů preferuje vanu před sprchou. Toto číslo je v rámci zkoumaných států nejvyšší. Nejméně mají v oblibě koupel Španělé, Nizozemci a Belgičané, z nichž pouze 6 % dává přednost vaně před sprchováním.
  • Nejčastěji se sprchují Francouzi (6,26krát za týden), ale zároveň se sprchují nejkratší dobu (9,26 min), nejdéle se sprchují Řekové (10,64 min).
  • Pouhých 40 % Švédů zavírá kohoutek během čištění zubů. V rámci Evropské unie je průměr více než dvakrát větší, tedy 87 % lidí.
  • Polovina Francouzů si čistí zuby maximálně jednou denně. Oproti tomu v Itálii si 39 % lidí čistí zuby více než třikrát denně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám