Hlavní obsah

Preventivní prohlídky podstupuje stále více Čechů

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravý životní styl je předpokladem toho, že se vám během života budou s větší pravděpodobností vyhýbat některé nemoci, které souvisí například s přejídáním nebo nedostatkem pohybu. Jen to samo o sobě ale nestačí. Stejně důležitým krokem jsou i pravidelné preventivní prohlídky, díky kterým se možné komplikace odhalí již v zárodku. Jak jsou na tom vůbec Češi s prevencí?

Foto: Profimedia.cz

Preventivní prohlídky u obvodních lékařů i specialistů by měly být samozřejmostí v každém věku.

Článek

Prevence by měla být nedílnou součástí našich životů. A to nejen ta v podobě zdravého životního stylu a pohybu, ale i ta týkající se kontrol u praktických či odborných lékařů. Byť by se na tom dalo ještě něco zlepšit, celkově na tom Češi nejsou až tak špatně.

Podle průzkumu společnosti B. Braun, který proběhl během konání letošního Světového dne ledvin v březnu, v posledních pěti letech podstoupilo preventivní prohlídku 88 % procent českých občanů. Ve srovnání s našimi slovenskými sousedy, u kterých proběhl také podobný průzkum, je to rozhodně lepší údaj. U nich totiž prevenci dodržuje 75 % obyvatel.

Rozdíly jsou viditelné i u konkrétních preventivních vyšetření. Například gynekologickou kontrolu české ženy podstupují 1,3krát častěji (27 %) než Slovenky (19 %), podobné je to i s vyšetřením prostaty u mužů.

Celkově ale tyto dvě konkrétní prohlídky patří mezi nejméně prováděné. I přes velkou informovanost a potenciálně hrozící rizika například klesá počet žen ve věkovém rozmezí 31 - 40 let, které alespoň jednou ročně navštíví svého gynekologa.

Odpovědnost dle pohlaví a věku

Co se týče rozdílů mezi pohlavími, zodpovědnější jsou v tomto ohledu ženy. S náskokem vedou před muži (76 %) s 90procentní úspěšností. Odpovědnost vůči vlastnímu zdraví je viditelná také se zvyšujícím se věkem, největší úspěšnost byla zaznamenána mezi jedinci ve věkové skupině 60 - 80 let.

Z hlediska všech procedur je pak nejmenší „zájem” o vyšetření tlustého střeva. Podstupují ho pouhá dvě procenta mladých ve věku 20 - 30 let, největší zodpovědnost pak mají jedinci kolem osmdesátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Prázdniny nahrávají letním úrazům

S letním volnem, dovolenými, u dětí pak s prázdninami, narůstá riziko úrazů. Lidé si užívají hezké počasí, zkoušejí nové aktivity, ale často se také chovají,...

Výběr článků

Načítám