Hlavní obsah

Nová a zároveň velmi úspěšná metoda na léčbu poruch erekce

Právo, Jan Trojan

Erekce. Mužská chlouba, sebevědomí, ale mnohdy vážný problém. Nejrůznější léčba erektilní dysfunkce bývá více i méně úspěšná.

Foto: Jan Trojan , Právo

Urolog Igor Motíl ukazuje přístroj a jeho sondu, která přichází do kontaktu s pacientem.

Článek

Zatím snad posledním „hitem“ je původně urologická metoda, kterou využívají rovněž kardiologové. Urolog Igor Motíl ze soukromé urologické ambulance v Kuřimi na Brněnsku používá jako zatím jediný v Česku přístroj Renova od izraelské firmy. Od letošního února tam podstoupilo léčbu 22 mužů a úspěšnost je více než 80procentní.

Princip spočívá v lineární aplikaci tzv. nízkoenergetické rázové vlny. „Vyvolá novotvorbu cév a významně zlepší krevní zásobení penisu, a tím i schopnost dosažení kvalitní erekce,“ vysvětlil Motíl a přidal historku, jak všechno vzniklo.

„Asi před pěti lety se v letadle cestou do Japonska na kongres náhodně sešel významný světový urolog prof. Yoram Vardi s kolegou kardiologem, jenž Vardimu líčil, že v kardiologii při léčbě srdečního infarktu využívají urologickou metodu, dosud používanou k léčbě močových kamenů, totiž právě onu rázovou vlnu, jejímž vítaným efektem je vznik nových cév a lepší prokrvení. A urologa napadlo, že by se to dalo použít i pro zlepšení erekce. Tak vznikl první přístroj v roce 2010.“

Studie tehdy prokázaly asi 52procentní úspěšnost léčby. A o dva roky později izraelská firma Direx/Initiamed začala vyrábět přístroj mnohem účinnější.

Účinek by měl být dlouhodobý

Doktor Motíl na přístroji ukázal, jak přikládá sondu k celému penisu. Pacient absolvuje čtyři 15minutová sezení v týdenních intervalech, při správné životosprávě by měl být účinek dlouhodobý, podle dosavadních výsledků minimálně dva až tři roky.

Se zmíněnou firmou Motíl spolupracuje již sedm let v léčbě onemocnění prostaty metodou termoterapie. O novém přístroji na lineární aplikaci rázové vlny hovoří jako o přelomovém, srovnává jej s viagrou a s podobnými preparáty jen na lékařský předpis.

Ostatní přípravky považuje stejně jako jeho kolegové za fakticky neúčinné. Nejmladším z jeho pacientů je 36 a 38 let, nejstaršímu je sedmašedesát. Ordinaci objevili náhodně na internetu, většina z nich neúspěšně vyzkoušela „zázračné“ pilulky.

Léčbu erektilní dysfunkce nehradí zdravotní pojišťovny nikde na světě. V kuřimské ordinaci pacient zaplatí asi dvě třetiny z průměrného platu v Česku.

Podle Motíla funguje zatím několik těchto přístrojů ve velkých evropských městech – v Amsterdamu, Hamburku, Bruselu, Seville, Janově, Paříži a v Londýně.

Reklama

Související témata:

Související články

Varikokéla, velmi nepříjemný mužský problém

Varikokéla je poměrně časté onemocnění varlat, které postihuje asi 15 % mužů. Projevuje se zmnožením a rozšířením žilní pleteně v okolí chámovodu, kde dochází...

Výběr článků

Načítám