Hlavní obsah

Jogurtové pochoutky na sladký i slaný způsob

Právo, Vendula Presserová

Výživoví experti jej zařazují mezi nejzdravější potraviny, dietologové by ho svým obézním pacientům nejraději předepisovali na recept a rozumné maminky ho balí dětem do školy místo housky se salámem – jogurt.

Foto: Profimedia.cz

Jogurtové mlsání

Článek

Také si bez jogurtu nedovedete představit svůj jídelníček? Výborně chutná, v kelímku či ve skleničce je stále k dispozici, nemáme výčitky svědomí kvůli kaloriím a cítíme se po něm prostě dobře.

Stokrát jinak

Až budete mít trochu času navíc nebo chuť experimentovat, pusťte se do jogurtového vaření. Ze zakysaných mléčných výrobků se totiž dají vykouzlit nečekané dobroty. Přitom si s nimi nebudete muset lámat hlavu kvůli energetické hodnotě jako třeba se šlehačkou, pudinkem nebo majonézou. Navíc se dají připravit rychle a nezruinují vám peněženku.

V letním vedru poslouží jako senzační svačina ovocný koktejl. Stačí jogurtový nápoj rozmixovat s jahodami nebo s lesním ovocem a ledem. Bude chutnat dokonce i dětem, které odmítají pít mléko.

Mají ti nejmenší chuť na zmrzlinu? Recept je podobný: rozšleháme jogurt (raději tučnější, lépe se zmrazí) s ovocem nebo kakaem, vše přisladíme medem a dáme do mrazáku.

Také můžeme smíchat jogurt s želatinou a vanilkou, naplnit do formiček a dát vychladit. Získáme tak dezert podobný panna cottě. Bílým zázrakem lze zjemnit i těsta na moučníky, počítejte však s tím, že pečení zničí prospěšné bakterie.

Že nejste na sladké? Jogurt tvoří základ svěžích slaných pokrmů, jakými jsou studené polévky či dipy, například tzatziky či tarator. Jde o recepty z jižních kuchyní, jejichž základem je hustý jogurt se salátovou okurkou, česnekem a koprem s trochou olivového oleje.

Někdy však stačí ochutit bílý jogurt jenom česnekem, paprikou či bylinkami, přisolit a takto vylepšený si ho dát s pečivem k snídani či ke svačině. Výborně chutná i s novými bramborami nebo v nejrůznějších salátech.

Proč je tak zdravý

„Jogurt stimuluje imunitu uvnitř i vně zažívacího ústrojí. V jedné studii se zjistilo, že konzumace jogurtu s živými kulturami snižuje množství patogenní bakterie – zlatého stafylokoka – v horních cestách dýchacích,“ uvádí v knize Superpotraviny světově uznávaný lékař a odborník na výživu Steven G. Pratt a přidává další zajímavost: „Probiotika stimulují tvorbu látek podobných lékům, které snižují zvýšený krevní tlak.“

A to jsme zatím v zahřívacím kole – nyní rozjedeme pozitivní účinky zakysaných mléčných výrobků naplno: probiotická mikroflóra pomáhá tělu likvidovat záněty v zažívacím traktu a velmi významným způsobem se podílí na posílení obranyschopnosti organismu. Jogurty kromě probiotik obsahují také prebiotika.

Ta podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií v tlustém střevě. Obě skupiny působí synergicky, to znamená, že navzájem ovlivňují a podporují své účinky. Mimoto ale jogurt podporuje imunitu i vně trávicího ústrojí, například snižuje množství patogenů v plicích. Obsah biologicky vysoce hodnotné mléčné bílkoviny, značný podíl mléčného vápníku, probiotická mikroflóra – to vše působí také synergicky.

Konzumaci jogurtů ocení naše pleť (k tomu se ještě vrátíme), imunitní systém i kosti a pro jejich snadnou stravitelnost i celý zažívací systém. Zakysané mléčné výrobky si obvykle mohou dovolit i ti, kteří špatně snášejí čerstvé mléko.

Bílá cesta ke kráse

Hydratace pleti, posílení její kondice, zpomalení projevů stárnutí, eliminace patogenů – jako bychom četli příbalový leták drahého krému. Přitom tohle vše dokáže naší pleti poskytnout kelímek obyčejné mléčné pochoutky. Konzumace zakysaných mléčných výrobků příznivě ovlivňuje správné hospodaření těla s tekutinamí a díky tomu dochází k hydrataci pleti „zevnitř“.

Až si budete dopřávat bílý jogurt, nechte na dně trošičku, která postačí na pleťovou masku. Prospějete tak pokožce svého obličeje dvojnásobně.

Grilovaná zelenina s jogurtovým dipem
Fota: František Petrák
Suroviny: zelenina podle chuti – lilek, papriky, cuketa, kukuřice, olivový olej, sůl Na dip: petrželová nať + bazalka a pažitka, 100 g sýru (plísňový sýr, parmezán), kůra a šťáva z jednoho citrónu, activia 180 g, sůl, pepř
Příprava: Zeleninu omyjte a nakrájejte na plátky. Lilek nechte „vyplakat“. Kukuřici předvařte ve slané vodě. Poté zeleninu nasucho ogrilujte a horkou potřete olivovým olejem. Mírně posolte.Připravte si dip: bílý jogurt rozmixujte s nastrouhaným sýrem, citrónovou kůrou a šťávou. Abyste získali dva odlišné dipy, můžete odděleně použít dva různé druhy sýru. Petrželovou nať, bazalku a pažitku najemno nasekejte a vmíchejte do dipů. Osolte a opepřete. Chutnají výborně ke grilované zelenině nebo jako dresink na všechny listové nebo zeleninové saláty.
Kávový jogurt
Suroviny: BeBe Dobré ráno oříškové, 1 lžíce instantní kávy, 180 g Activia bílá, 1 kávová lžička třtinového cukru, vanilkový lusk, banán
Příprava: Do Activia jogurtu přidáme cereální sušenky (množství podle chuti), instantní kávu, třtinový cukr, banán nakrájený na malé kousky, semínka z vanilkového lusku a vše promixujeme.Směs naaranžujeme do sklenice, ozdobíme ovocem a sušenkami. Podáváme k snídani, svačině či jako dezert.
Jogurtovo-smetanový dort obložený exotickým ovocem
Suroviny: 1 plát dortového korpusu, 1 větší pomeranč, jedno dvoubalení Activie bílé Zrající v kelímku (2 x 120 g), 2 kelímky smetany ke šlehání (215 g), 15 g sypké želatiny, 1 větší citrón, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ztužovač šlehačky, na ozdobu 500 g exotického ovoce a 100 g jahod
Příprava: Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme dortovým korpusem. Jogurt  promícháme s cukrem. Jednu smetanu ušleháme dotuha. Do misky vymačkáme šťávu z citrónu a pomeranče, nasypeme do ní želatinu a necháme rozpustit. Do oslazeného jogurtu vmícháme po částech rozpuštěnou želatinu. Když začne hmota tuhnout, vmícháme do ní šlehačku. Vzniklý hladký krém nalijeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky nejméně na čtyři hodiny ztuhnout. Druhou smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme dotuha.Ztuhlý dort vyjmeme z ledničky, sundáme obvod formy a na povrch rozetřeme šlehačku. Nakonec jogurtový dort ozdobíme podle fantazie rozkrájeným ovocem. Nejvhodnější je kiwi, mochyně, ananas, liči a ke zvýraznění barvy i jahody nebo hroznové víno.
Lívance s jahodami a jogurtem
Suroviny: 3 vejce, 400 ml polotučného mléka, 50 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g hladké mouky, 1 bio vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, řepkový olej na smažení, jahody, jogurt
Příprava: Vejce ušlehejte s mlékem a vanilkovým cukrem. Postupně přimíchávejte mouku a prášek do pečiva. Poté nechte těsto chvilku odstát. Smažte na trošce řepkového oleje dozlatova. Usmažené lívance položte na ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk.Jahody omyjte a rozmixujte nahrubo. Přelijte jimi lívance a přidejte jogurt, ten si můžete osladit moučkovým cukrem nebo použít sladký bílý jogurt. Nakonec ozdobte čerstvou meduňkou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám