Hlavní obsah

Koupání ve vodě znečištěné sinicemi může být velmi nebezpečné

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím je počasí v létě příznivější, tím ubývá přírodních koupališť, kde je krásně čistá voda bez řas a sinic. Přestože dnes už většina lidí ví, že sinice mohou vyvolat řadu problémů, situaci podceňují a klidně se v takové vodě koupají. A to i přes varování Světové zdravotnické organizace, která došla k závěru, že zhruba 75 % vodních květů v sobě zahrnuje přinejmenším jeden extrémně jedovatý toxin. U sladkovodních sinic se nejčastěji jedná o mikrocystiny.

Foto: Profimedia.cz

Koupání ve znečištěné vodě by mělo být absolutním tabu pro děti a těhotné ženy.

Článek

Samozřejmě by se muselo jednat o extrémně znečištěnou vodu a člověk by v ní musel setrvat velmi dlouhou dobu, aby se tyto toxiny projevily v té nejhorší možné variantě. Nicméně i pouhé alergické reakce mohou způsobit značné nepříjemnosti.

„To, jak sinice škodí lidskému organismu, je závislé na jejich koncentraci, tedy množství ve vodě,” vysvětluje dermatoložka Jitka Chaloupecká z Laserového centra Anděl.

„Vyrážky, zarudlé oči, rýma patří mezi ty lehčí formy působení sinic. Střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy už značí lehčí otravu. Vážnější jaterní problémy pak skutečně velký problém, který je nutné okamžitě řešit s odborníky,” konstatuje Chaloupecká.

Koupání ve znečištěné vodě by mělo být absolutním tabu pro děti a těhotné ženy. Jejich organismus může na toxiny reagovat mnohem intenzivněji než organismus zdravých dospělých jedinců. U dětí je navíc mnohem větší šance na to, že si loknou znečištěné vody, což může problémy způsobené sinicemi ještě znásobit.

Když už lidé vodě neodolají

Pokud se vykoupání nebudete chtít vzdát, pak alespoň dbejte na to, abyste v té vodě nebyli déle než 10 minut a poté se okamžitě osprchovali čistou vodou.

„Až po osprchování se teprve otřete ručníkem, pokud se začnete otírat ručníkem před osprchováním, pak vetřete sinice více do pokožky, a tím zvyšujete šance na případné problémy,” dodává Chaloupecká.

Jak poznat, že voda obsahuje sinice?

Stačí k tomu průhledná lahev se zúženým hrdlem, kterou naplníte zcela vodou a necháte alespoň 20 minut stát v klidu na světle. V případě, že se u hladiny vytvoří zelený kroužek tvořený zelenými organismy ve tvaru sekaného jehličí nebo zelené krupice a voda přitom zůstane čirá, jedná se pravděpodobně o sinice. Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy, které nejsou tak nebezpečné.

Odhalit problém můžete i tak, že do vody vlezete opatrně, tak aby se nezvířily usazeniny ze dna, a budete pozorovat, zda se ve vodě nevznášejí drobné zelené částečky. Když ano, jedná se také pravděpodobně o sinice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám