Hlavní obsah

Půllitr piva denně má příznivý vliv na činnost srdce

Novinky, Filip Šára

Jedno pivo podle řecké studie zlepší do tří hodin krevní oběh a pružnost cév. Zdá se, že střídmá konzumace tohoto zlatavého moku nám tedy poskytuje ochranu před onemocněním srdce. Stejný účinek ale bohužel nebyl potvrzen u nealkoholického piva, uvádí Mail Online.

Foto: Petr Horník, Právo

Alkohol podávaný v malých dávkách prospívá.

Článek

Z řeckého výzkumu vyplývá, že konzumací jednoho piva zlepšíme během pár hodin průtok krve cévami, tím pádem i srdeční činnost. Půllitr denně může snížit riziko infarktu a mrtvice o 30 %.

Jedná se zřejmě o první studii, která se zabývá tím, co se skutečně děje v kardiovaskulárním systému bezprostředně po vypití piva. V Athénách vybrali 17 nekuřáků mezi 20 a 30 lety, kteří měli během hodiny či dvou vypít 400 ml tohoto nápoje, tedy něco mezi malým a velkým pivem. Později měli vypít stejné množství piva nealkoholického či panáka vodky.

Tmavé pivo účinkuje lépe

Cílem bylo zjistit, jak snadno krev protéká hlavními tepnami, pevnost aorty a zda jsou cévy uvolněné a netuhnou. Výsledky byly zveřejněny v online magazínu Nutrition. K nepatrnému zlepšení došlo pokaždé, nicméně k výraznému jen po konzumaci alkoholického piva, a to z důvodu kombinace alkoholu s antioxidanty, které pivo obsahuje. Nejlepší účinky má černé.

Na správné pracování krevního oběhu a srdce mají škodlivý vliv mastná jídla, nedostatek pohybu či kouření. Také nadměrné množství alkoholu přináší nebezpečí, ale mírná spotřeba piva (i vína) může sloužit jako ochrana.

Reklama

Související témata:

Související články

Novinka na složité arytmie srdce

Je to jeden z dalších výkřiků techniky. Malý přístroj umí velice přesně zmapovat poruchy srdečního rytmu a informace poslat přes mobil do systému, který...

Léčba nádorů na mozku zaostává

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí....

Výběr článků

Načítám