Z řeckého výzkumu vyplývá, že konzumací jednoho piva zlepšíme během pár hodin průtok krve cévami, tím pádem i srdeční činnost. Půllitr denně může snížit riziko infarktu a mrtvice o 30 %.

Jedná se zřejmě o první studii, která se zabývá tím, co se skutečně děje v kardiovaskulárním systému bezprostředně po vypití piva. V Athénách vybrali 17 nekuřáků mezi 20 a 30 lety, kteří měli během hodiny či dvou vypít 400 ml tohoto nápoje, tedy něco mezi malým a velkým pivem. Později měli vypít stejné množství piva nealkoholického či panáka vodky.

Tmavé pivo účinkuje lépe

Cílem bylo zjistit, jak snadno krev protéká hlavními tepnami, pevnost aorty a zda jsou cévy uvolněné a netuhnou. Výsledky byly zveřejněny v online magazínu Nutrition. K nepatrnému zlepšení došlo pokaždé, nicméně k výraznému jen po konzumaci alkoholického piva, a to z důvodu kombinace alkoholu s antioxidanty, které pivo obsahuje. Nejlepší účinky má černé.

Na správné pracování krevního oběhu a srdce mají škodlivý vliv mastná jídla, nedostatek pohybu či kouření. Také nadměrné množství alkoholu přináší nebezpečí, ale mírná spotřeba piva (i vína) může sloužit jako ochrana.