Hlavní obsah

Odlehčené varianty jahodových dezertů

Právo, Vendula Presserová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ovocem patří určitě k favoritům. Skvěle chutnají s jogurtem i se šlehačkou, s cukrem i bez něj, ve zmrzlině i v knedlíku. Vůně jahod se nedá ničím nahradit, přitahují i svou barvou, která se prosazuje jak v kulinární oblasti, tak v módě. Určitě už jste i vy slyšeli, jak vám sluší jahodová!

Foto: František Petrák, Právo

Jahody

Článek

Objevují se v názvech filmů, kladné pohádkové hrdinky je dokážou získat i v lednových mrazech a ani lidové písně jimi nešetří.

My ale přece jen zůstaneme v oblasti gastronomie. Jahodová bublanina, knedlíky nebo dort s želé rozhodně patří k evergreenům. V horkých letních dnech ale můžeme vyzkoušet i lehčí varianty dezertů. Zkuste plody vyšlehat s jogurtem nebo šlehačkou a smíchat se želatinou - získáte tak velmi osvěžující dezert. Mléčný koktejl s ledem a zmrzlinou milují malí i velcí, netradičně ho ovšem můžete podávat v miskách jako studenou polévku a pro dospělé dochutit griotkou.

Před konzumací je důležité nejdříve ovoce pořádně vyprat. Máčejte je vždy i se stopkami, a teprve po vydatné koupeli nechte plody okapat a zbavte je zelených částí. Při obráceném postupu by totiž nasákly vodu.

Jahody a šampaňské

Úchvatná kombinace! Pozor ale na to, jak budeme sekt nebo šampaňské podávat. Jahody neházíme do sklenky, ale zavěšujeme na její okraj nebo ještě lépe podáváme zvlášť na misce v počtu minimálně tří kousků na osobu - vždy lichý počet. A jak si nápoj vychutnat? Znalci doporučují napít se sektu, bezprostředně poté sníst jahodu, znovu se chopit sklenky a při druhém napití přisát trochu vzduchu. Bublinky se tak lépe rozšumí v ústech.

Červené zdraví

Kéž by všechny zdravé potraviny chutnaly tak dobře jako právě jahody. Skvěle se hodí do redukčních diet, pouhých 147 kJ ve stovce gramů nám dovoluje užít si toto ovoce bez výčitek svědomí. Organismus nám za ně bude vděčný i z řady dalších důvodů. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku nebo vápníku. Obsah vitamínu C v jahodách téměř dosahuje hodnot citrónů.

To stále ještě není všechno. V červených plodech najdeme i antioxidanty, například kyselinu ellagovou, nebo beta-karoten, potřebný pro syntézu vitamínu A. Díky tomu chrání náš zrak a spolupůsobí jako obrana proti škodlivému UV záření, posilují imunitu. Výčet pozitiv není ještě u konce.

Červené dary jahodníku pomáhají proti otokům, přispívají k detoxikaci, vážou totiž těžké kovy a další toxiny, a dokonce zlepšují sexuální výkonnost. Svědčí i našemu srdci a krevnímu tlaku, dokonce se počítají mezi potraviny vhodné jako prevence nádorových onemocnění. Na druhé straně se ovšem řadí k silně alergizujícím potravinám a můžou způsobit reakce od lehké kopřivky až po těžké formy alergií.

Bramborová roláda s jahodovým džemem, pečený bramborový koláč doplněný jahodovou omáčkou
Suroviny: 2 žloutky, 180 g brambor uvařených ve slupce, vychladlých, 80 g hrubé mouky, 20 g tvarohu, 60 g jahodové marmelády, 6 g mandlové moučky na zahuštění džemu (lze použít i piškotové drobečky), špetka soli, jahody na zdobeníJahodová omáčka: 100 g jahod, 50 g cukru krupice
Příprava: Vařené brambory nastrouháme, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Těsto na vále podsypeme hrubou moukou a vyválíme z něj plát o síle cca 4 mm. Na vyválené těsto rozetřeme zahuštěný jahodový džem, rozdělíme ho na dva díly a stočíme dvě roládky. Rolády zabalíme do mikrotenu a alobalu.Válečky vložíme do vařící vody. Jakmile vyplavou, vaříme je deset minut. Z každé rolády nakrájíme šest dílků. Roládu doplníme jahodovou omáčkou: Jahody s cukrem rozvaříme. Propasírujeme a lžící dávkujeme na talíř. Pokrm dále ozdobíme podle vlastní fantazie.
Tip cukrářky: K roládě můžeme přidat i bramborový koláč, na který budeme potřebovat: 300 g vařených brambor, 100 g moučkového cukru, 300 g hrubé mouky, 4 žloutky, 1 kypřící prášek, 100 g vanilkového cukru, 200 g másla, 4 velké jahody.Nahřáté máslo a brambory nakrájené na malé kostičky s moučkovým cukrem pořádně rozmixujeme, aby ve vzniklé hmotě nezůstaly žádné hrudky. Postupně přidáváme žloutky a vanilkový cukr s kypřícím práškem.Nakonec vmícháme mouku. Sáčkem s hladkou trubičkou tvarujeme do kulatých tvořítek, která jsou předem vymazána olejem. Přidáme jahody, posypeme drobenkou a dáme péci na 170 °C na cca 10-20 minut.
Jahodová polévka se zakysanou smetanou a brownies
Suroviny na polévku: 500 g jahod, 250 g cukru krystal, 100 ml Cinzana (bílé), 8 velkých čerstvých jahod, 250 g zakysané smetanySuroviny na brownies: 200 g čokolády, 300 g másla, 4 vejce, 250 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 75 g oříšků nebo pistácií
Příprava polévky: Jahody rozvaříme s cukrem. Nemačkáme, jen procedíme přes hodně jemné sítko. Hustou jahodovou šťávu dochutíme Cinzanem. Kulaté tvořítko vyložíme mikrotenovou fólií, naplníme zakysanou smetanou a necháme v mrazáku při -18 °C zatuhnout, asi 1,5 hodiny.Střed by měl zůstat volnější. Zmrzlou smetanu vložíme do misky a oblijeme jahodovou šťávou. Ozdobíme nakrájenými čerstvými jahodami. Podáváme s brownies.Příprava brownies: Vejce a cukr promícháme, aby se cukr rozpustil. Mezitím si rozpustíme máslo a čokoládu. Když je cukr rozpuštěný, smícháme vše dohromady a nakonec vmícháme mouku.Těsto vlijeme do vymazaného pekáčku (30x25 cm) vysypaného hrubou moukou a pečeme na 180 °C cca 20 minut. (Základ můžeme rozdělit na polovinu a upéct dvoubarevné brownies, v tom případě použijeme na světlé bílou čokoládu). Vychladlý upečený dezert nakrájíme na kostky a napícháme na špíz. Střídáme tmavé a světlé kostky, anebo brownies s jahodami.
Víte, že: brownies je název pro tradiční americké pomezí mezi koláčem, dortem a sušenkami. Peče se vcelku a krájí na kostky. Světlé variantě se říká blondie.
Kynutý jahodový knedlík, jahodová pěna a medový tvaroh
Suroviny: 4 velké čerstvé jahody, 8 g droždí, 12 g cukru krystal, 200 g hrubé mouky, 1 vejce, 100 ml mléka, špetka soli
Příprava: Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na 4 části a naplníme čerstvými jahodami. Před vařením necháme knedlíky v teple vykynout cca 40 minut na pečícím papíru. Počítáme s tím, že zvětší objem, proto je nepokládáme blízko k sobě. Koule vložíme do vroucí osolené vody a vaříme cca 7 minut, do vyplavání. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a propíchneme vidličkou, aby se nesrazily.Podáváme s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem, přelité rozpuštěným máslem. Ke knedlíkům můžeme dále servírovat měkký tvaroh rozšlehaný se smetanou a medem a jahodovou pěnu.Na jahodovou pěnu potřebujeme: 100 g jahod, 30 g cukru krupice, 250 g 33% smetany. Všechny suroviny svaříme, rozmixujeme a propasírujeme co nejjemnějším sítkem. Směs vychladíme a naplníme ji do šlehačkové láhve na bombičku. Přímo z láhve zdobíme čerstvé, jemně nakrájené jahody.
Rada cukrářky Jany Droblíkové: „Při práci s jahodami se zelené stopky nesmějí dotýkat jedlých součástí pokrmu. Zrovna tyto části jahod nijak neohrožují zdraví, ale odborné cukrářské pravidlo nařizuje, že nejedlé ozdoby nesmějí být v kontaktu s tím, co se jí.“„Pokud chcete, aby se ovoce pěkně lesklo a uchovalo si svěžest, postříkejte ho alkoholem. Samozřejmě jenom tehdy, připravujete-li dezerty pro dospělé!“
Jahodový Crème brûlée s bezé ozdobou a jahodovým tataráčkem
Suroviny na Crème brûlée: 60 g 33% smetany, 4 vejce, 60 g cukru krupice, 100 g jahod, třtinový cukr na posypání
Příprava: Svaříme smetanu s cukrem. Mimo sporák vmícháme do smetany vejce a rozmixované jahody. Směs naplníme do ohnivzdorných misek. Misky vložíme do pekáče s vodou a ve vodní lázni v troubě při 180 °C přibližně 1 hodinu podle misek. Po vychladnutí sypeme třtinovým cukrem a necháme pod grilem zkaramelizovat. Podáváme s jahodovým tataráčkem a bezé ozdobou.Jahodový tataráček: Jahody nakrájíme na drobné kostičky. Zakápneme cinzanem. Kulaté tvořítko vyložíme po obvodu na plátky nakrájenými jahodami a vnitřek prostoru vyplníme nakrájenými jahodami. Po sejmutí tvořítka na vytvořený tataráček položíme nok z jahodové zmrzliny.Bezé ozdoba: Na jeden bílek potřebujeme 60 g moučkového cukru. Bílky ušleháme s polovinou cukru do pevného sněhu. Ručně vmícháme druhou polovinu cukru. Vytvarujeme malé polokoule a rozložíme je na plech s pečicím papírem. „Pusinky“ sušíme při 90 °C, dokud nejdou lehce od papíru odlepit (40-60 minut).
Recepty a příprava jídel: Jana Drobílková, učnice 2. ročníku oboru cukrář; Za spolupráci děkujeme restauraci Zlatá Praha hotelu InterContinental Praha

Možná vás překvapí, že…

…kromě tradičních producentů, jako jsou USA, Rusko či Francie se k největším dodavatelům jahod řadí i skandinávské země.

…zprávy o jahodách a jejich léčebných účincích najdeme u řeckého lékaře Hippokrata. Ve starém Římě byly jahody považovány za exkluzivní složku císařských hostin. V té době šlo ovšem o lesní plody.

…velkoplodé odrůdy se do Evropy dostaly až z Ameriky - na jejich rozšíření se podílel mj. zahradník francouzského krále Ludvíka XV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám