Hlavní obsah

Alkohol a opalování zvyšují riziko rakoviny

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledního desetiletí značně vzrostl počet rakovinových onemocnění. Částečně si za to lidé mohou sami, jelikož obvyklé příčiny jsou dvojího typu: opalování a alkohol. Toto pochopitelně nejsou vynálezy 21. století, avšak nyní s nimi zacházíme lehkovážněji.

Foto: Bohuslav Borovička , Právo

Opalování - oblíbená, ale nepříliš bezpečná činnost je trendem doby.

Článek

Opalování se dle serveru Mail Online přisuzuje narůst výskytu rakoviny, zejména maligního melanomu, což je nejnebezpečnější forma rakoviny kůže. Současný životní styl na tom má svou vinu, jelikož z nehybného setrvávání na intenzívním slunečním svitu se stal takřka sport. Navíc nejde jen o cílené chytání bronzu, záleží i na způsobu oblékání, který nám mnohdy před UV zářením poskytuje ochranu vpravdě nulovou.

Nezdravý životní styl zvyšuje rizika

Ruku v ruce s tím kráčí rakovina plic, podporovaná kouřením, a rakovina dutiny ústní či ledvin, způsobovaná nadměrným pitím alkoholických nápojů. Takto vzniklých onemocnění je o dvě třetiny více než před deseti lety, což nemůže být náhoda.

Vše souvisí se vším, dva z pěti případů rakoviny způsobuje nesprávný životní styl. Ten je zapříčiněn proměnami vzorců chování, např. již zmiňovaným oblékáním a rekreačním sluněním. Vždyť i taková rakovina prsu je ve čtvrtině případů způsobována konzumací alkoholu, obezitou a nedostatkem pohybu. Varující skutečností je, že se snižuje věk postižených některým typem rakoviny. Mezi mladšími ročníky se jedná více o ženy, u lidí nad 60 let jde spíše o muže.

Slunce i alkohol v malém množství

Spojíme-li více příčin a následků dohromady, lze doporučit v rámci prevence toto: alkoholu nepijte více, než je nezbytně nutné; udržujte si váhu v normě; sportujte, je-li to aspoň trochu možné; na prudkém slunci se chovejte rozumně.

Se sluncem to není tak samozřejmé, očividně se nevyplatí danou situaci podceňovat. Je potřeba na ochranu před slunečními paprsky myslet a v roztržitosti se nezapomenout namazat opalovacím krémem, nebýt na slunci dlouho bez pohybu, netrávit celou dovolenou (a nejen dovolenou) vystaven slunci, natož jen v plavkách. Rovněž pamatovat na to, že voda nechrání před paprsky tak dobře jako skafandr, byť se tak mnozí chovají...

Reklama

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Před sluníčkem se musíme chránit

Sluníčko nabírá na intenzitě a za dveřmi jsou prázdniny a letní dovolené. Sluneční paprsky jsou sice naší pokožce velmi příjemné, přesto bychom se před nimi...

Výběr článků

Načítám