Hlavní obsah

Pravidelným konzumentům alkoholu mohou hrozit vážné pooperační komplikace

Novinky, Filip Šára

Lidem, kteří spořádají více než dvě sklenky alkoholu denně, se v případě chirurgického zákroku dvojnásobně zvyšuje pravděpodobnost pooperačních problémů. Může to vést až k úmrtí. Mezi nejčastější komplikace po operacích u lidí, kteří holdují alkoholu, patří infekce a pomalé hojení ran.

Foto: Profimedia.cz

Nejste-li abstinent, nejméně měsíc před plánovaným operačním zákrokem se doporučuje pití zcela vysadit.

Článek

V Dánsku shromáždili 55 výzkumů, zabývajících se operacemi a zákroky v oblasti hlavy, krku a břicha. Z různých úhlů pohledu se zkoumal průběh léčby a případné následné komplikace.

Jak informuje web Mail Online, experti v čele s Marií Eliasenovou z Národního institutu pro veřejné zdraví na Univerzitě jižního Dánska v Kodani dané studie porovnali. Zaměřili se na souvislost mezi užíváním alkoholu před operací a pooperačními komplikacemi v období 30 dní po zákroku. Z výsledků vyplývá, že 73 % pravidelných konzumentů alkoholu postihla infekce, 80 % dokonce začalo trpět srdečními potížemi.

Měsíc před operací nepijte alkohol

Riziko úmrtí se sice liší podle druhu operace (největší je u chirurgických zákroků prováděných v oblasti břicha), ale u těch, kteří pijí pravidelně, natož závislých na alkoholu, je nebezpečí dvakrát vyšší. Rozhodující je měsíc po operaci. Ještě více důležitý se ale podle starších studií jeví měsíc před jejím podstoupením.

Nejste-li abstinent, nejméně 30 dní před plánovanou operací se doporučuje pití zcela vysadit, nebo alespoň výrazně omezit pod zmiňované dvě sklenice. A to i v případě, že vás lékař nevaruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám