Hlavní obsah

Celulitida je nemoc a je nutné k ní i tak přistupovat

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celulitidou trpí až devadesát procent žen. Vůbec se přitom nemusí jednat o ženy s nadváhou. Tento estetický problém se objevuje u dam každého věku, zaměstnání a bohužel i každé postavy. V malé míře ji můžeme pozorovat i u mužů, nejvíce postižené ale bývají právě ženy.

Foto: Profimedia.cz

Pomerančová kůže se může začít objevovat už od dvanácti let.

Článek

Velkou roli zde sehrává moderní životní styl, který je často hektický, uspěchaný a nezahrnuje moc pohybu. Místo toho, abychom chodili pěšky, jezdíme všude MHD nebo autem, v práci celý den prosedíme a místo procházky si s kamarádkou raději zatelefonujeme. Zkrátka nemáme čas.

„Celulitidu způsobuje nedostatečnost pojivové tkáně. Podkožní prostor se přeplňuje tukovými buňkami a tím dochází ke kompresi drobných cévek. Zůstává-li tento tlak dlouho, přestává v cévách proudit krev a brzy se začne objevovat tzv. pomerančová kůže,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz, primář Žilní kliniky v Praze.

Tzv. pomerančová kůže se vyskytuje v partiích těla, jako jsou boky, stehna, hýždě, ale i paže. Nejčastěji se objevuje v období kolem puberty, těhotenství a menopauzy.

Existují 4 stadia nemoci
1. stadium – celulitida není na první pohled zřejmá, objeví se při stlačení kůže mezi prsty
2. stadium – celulitida je viditelná, aniž bychom museli kůži stlačovat. Nerovnosti na pokožce lze pozorovat zejména na přímém světle
3. stadium – celulitida je viditelná bez ohledu na polohu, v jaké se tělo nachází, a při jakémkoliv osvětlení
4. stadium – v tomto stadiu se již jedná o poškození kůže, které může být doprovázeno bolestmi a otoky.  Jde již o vážný stav, který bychom vždy měli konzultovat s lékařem

Prevence se omezuje na odstranění rizikových faktorů

„Ženy by se měly vyvarovat zejména kouření, nedostatku pohybu a tekutin, stresu, nadváhy, ale také by měly dbát na správnou životosprávu. K rozvoji celulitidy ovšem přispívá i užívání hormonální antikoncepce,“ říká MUDr. Schütz.

S léčbou celulitidy je vhodné začít včas, jakmile se objeví její první známky. Ženy mohou začít úpravou jídelníčku, s používáním speciálních kosmetických přípravků, s otužováním a lymfatickými masážemi.

celulitida

Skutečný problém pak vyřeší odborník

Pomerančovou kůži sice lze svépomocí do jisté míry redukovat, ale nikdy ne úplně. Musíme si uvědomovat, že celulitida je nemoc, a proto bychom tak k ní měli přistupovat a o pomoc tudíž poprosit odborníka.

„Ruční lymfatická masáž je nesmírně fyzicky i technicky náročná, proto tyto speciální léčebné masáže provádí přístrojová technika, jejímž principem je narušení infrastruktury celulitické tkáně, nafragmentování a oddělení tukových částic, následná lymfodrenáž a stimulace regeneračních procesů,” upozorňuje Ota Schütz.

Základní léčebná kúra spočívá v 15 + 2 speciálních masážích. Každá z nich trvá 35 minut a je vhodné je opakovat 2–3x týdně. Zpočátku se doporučuje chodit na ošetření častěji – 3x týdně, v druhé polovině již stačí docházet 2x týdně. Po skončení kúry následuje vyšetření s vyhodnocením a doporučení další péče.

„Pomocí tohoto ošetření je po nějaké době možné celulitidu úplně odstranit. Výsledný efekt přetrvá při dodržování správné životosprávy velmi dlouho,“ dodává MUDr. Schütz.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři nejrizikovější období v životě ženy

Když si žena hlídá váhu, které období v jejím životě je nejrizikovější? Ženské tělo se mění, výraznou proměnou prochází především v pubertě, po porodu a po...

Výběr článků

Načítám