Hlavní obsah

Syndrom strachu z promeškání trápí stále více mladých lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální sítě nonstop a bezprostředně informují uživatele o tom, co vše zrovna vykonávají jejich přátelé. Podle psychologů ale přemíra informací jedincům škodí. Pokud je totiž člověk neustále informován o tom, co dělají ostatní a co on prošvihl, nestihl či byl o to ochuzen, přichází silná vlna úzkosti. A pokud se opakuje, dostavují se vážné psychické potíže.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když u člověka nedochází k nasycení základních společenských potřeb, jako nezávislosti, kompetencí a propojenosti, pak osoba začne pociťovat zvýšenou míru strachu z prošvihnutí,“ míní vědci z Univerzity v Essexu.

Problém je obecně definován jako obava z toho, jak si člověk stojí ve společnosti, jak je vnímán svými vrstevníky, a jako neustálá potřeba vědět, co se zrovna děje a co ostatní dělají.

Tzv. syndrom strachu z promeškání nejvíce postihuje věkovou skupinu, která tvoří na Facebooku většinu. Osoby mezi šestnáctým a pětatřicátým rokem věku.

„Dnešní upozornění na sociálních sítích navíc fungují na principu neustálého připomínání uživatelům toho, co propásli,“ dodává doktorka Natasha Dwyerová z Victoria University v Melbourne.

Ochránit se před zahlcením informacemi tak není vůbec jednoduché.

Čtěte také
Při povodních to je stejné jako při válečných konfliktech
Milan Karvan z 25. protiletadlové brigády povídá o svém nasazení v zahraničních misích i o pomoci při rozsáhlých povodních. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám