Hlavní obsah

Vlasy bez šedin zajistí jen život bez stresu

Šedivé vlasy není možné spojovat jen se stářím. Mohou se totiž objevit i u mladých lidí. Je to dáno genetikou, ale také životním stylem. Američtí vědci pak tvrdí, že jedinou metodou, jak se vyhnout předčasnému šedivění, je vyhýbat se zcela stresu.

Foto: Profimedia.cz

Na šediny platí buď život bez stresu, nebo dobrá barva na vlasy.

Článek

Fyziologové z New York University to prokázali při experimentálních výzkumech v laboratoři. Podle nich neustálý stres ovlivňuje negativně melanocyty – buňky produkující pigment melanin, který je zodpověděný za sytou barvu vlasů, chlupů a pokožky.

Když je tělo vystaveno neustálému stresu (psychickému či fyzickému), dochází k poškození kůže a melanocyty putují ze své obvyklé polohy u báze vlasové cibulky, aby mohly v pokožce provést opravy. Jenže při stálém stresu se pak už melanocyty nevracejí zpět a vlas tudíž pomalu zbělá.

První šediny mezi dvacítkou a  třicítkou

Běžné je, že se první šedé vlasy objeví mezi dvacátým a třicátým rokem života. Po dosažení padesátky, má pak většina lidí šedivou půlku hlavy. Samozřejmě ale jsou i výjimky, kdy sedmdesátiletý muž nemá ani jeden bílý vlas a naopak dospívající pubescent jich má na hlavě nepočítaně.

"Jsou rodiny, kde šedivění začíná už po 20. roku věku a jsou také rodiny, kde osoby šediví až po 70. a 80. roku věku," vysvětlila dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Potvrdila i stanovisko amerických vědců, když řekla, že velkou roli vedle genetické dispozice hraje psychická vyrovnanost a kondice. Pokud člověk zažívá dlouhodobý stres, nebo trpí závažným chronickým onemocněním, objeví se u něj šedivé vlasy dříve.

Přesto není třeba propadat z šedivých vlasů chmurám. Můžeme je totiž snadno zakrýt barvami. Kadeřníci pouze doporučují příliš neexperimentovat s barevnými odstíny. Většinou dávají přednost o stupeň světlejší barvě, než jaká byla původních vlasů.

Reklama

Související články

Za šedivé vlasy může genetika i stres

Šedivé vlasy nemusí být jen projevem stáří. Objevit se mohou i u velmi mladého člověka. Hlavní roli u tvorby šedivých vlasů hraje genetická dispozice a také...

Výběr článků

Načítám