Hlavní obsah

Přísady v jídlech vyvolávají rýmu

Novinky, Korzo/P
VERONA

Ucpaný nos na jaře nemusí být vždy jen příznakem nastupujícího nachlazení případně alergie. Mnohdy ho totiž mohou způsobovat přísady v jídlech, které se používají při konzervování a zpracovávání potravin.

Článek

"Naše klinické testy prokázaly možný vliv přísad do jídel na úpornou a dlouhotrvající rýmu," uvedla doktorka Maria Luisa Pacorová z univerzity v italské Veroně, která společně se svým týmem odborníků zkoumala 226 pacientů, jimž předepsala na měsíc dvě odlišné diety Jedna obsahovala vysoký přísun přísad do jídel, druhá naopak žádný.

"Pacienti, kteří se podrobili našemu výzkumu, trpěli takzvanou nealergickou rýmou. K jejím příznakům patří chronické ucpání nosu a kýchání, stejně jako například při horečnatých onemocněních. Jejich zdravotní stav ale nenaznačoval, že by to byly příznaky jakékoliv alergie. Symptomy nealergické rýmy se u lidí objevují především při teplotních výkyvech, při vdechování cigaretového dýmu nebo silných vůní," konstatovala Pacorová.

Chemie v jídle škodí

Vysvětlila, že u většiny pacientů nešlo přímo o alergii, nýbrž o reakci jejich imunitního systému na některou ze složek potravin, především na benzoan sodný. Ten má označení E211 a používá se jako konzervační látka hlavně v konzervovaných omáčkách, nealkoholických nápojích a sladkostech.

"Člověk by měl vždy prostudovat složení výrobku, který konzumuje. Prozatím jsme reakci v podobě nealergické rýmy zaznamenali po požití benzoanu sodného," upřesnila Pacorová a dodala, že lidé by měli věnovat pozornost tomu, co skutečně požívají. Sledováním složení jednotlivých výrobků se podle ní dá předejít nepříjemným reakcím.

Reklama

Související témata:

Související články

Virus rýmy může ničit rakovinu kůže

Australští vědci z univerzity v Newcastlu zjistili, že při léčbě rakoviny kůže by bylo možné použít virus rýmy. Podle nich jde o objev obrovského významu.

Mořská voda pomáhá v boji s rýmou

Pediatři doporučují přírodní postup při léčbě rýmy. Domnívají se, že od plného nosu může pomoci mořská voda. Zvláště u kojenců může rýma zkomplikovat příjem...

Alergici špatně snášejí příchod jara

I když se na jaro většinou těšíme, jsou lidé, kterým přinese jenom zdravotní komplikace. O tom, že v jejich okolí něco rozkvetlo, se dozvědí snadno - začnou...

Výběr článků

Načítám