Hlavní obsah

Nebezpečné poruchy příjmu potravy u obézních lidí

Novinky, das

Poruchy příjmu potravy nejsou jen o tolik diskutované mentální anorexii a bulimii. Patří sem i záchvatovité přejídání, noční přejídání či kontinuální jedení u obézních. Diagnostikovat tyto poruchy bývá obtížné, jelikož obézní tyto problémy jednoduše tají.

Foto: Profimedia.cz

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky.

Článek

Poruchy příjmu potravy se projevují abnormálními stravovacími návyky, které mohou být jednak způsobeny nedostatečným příjmem jídla, na druhou stranu pak jeho přemírou. Poruchy způsobují psychickou labilitu a mají významný vliv na tělesné zdraví.

„Povědomí veřejnosti o poruchách příjmu potravy je relativně vysoké, málokdo ale tuší, že těmito zdravotními problémy trpí i lidé s nadváhou a obezitou. Odborníci je posílají k psychologům nebo psychiatrům často pouze v případech, kdy trpí depresí,“ upozorňuje Šárka Slabá, psycholožka projektu VZP Žij zdravě.

„Přejídání a další formy nesprávného stravování ovlivněného psychikou tak nezřídka stojí stranou pozornosti odborníků. Přitom problém se bez pomoci psychologů obvykle nevyřeší,“ dodává odbornice.

Varovné signály poruch příjmu potravy u obézních
Stálé dietování
Opakované výkyvy váhy
Pocity viny ohledně jídla
Ztráta kontroly nad jídlem
Rozdělování jídla do kategorií zdravé x nezdravé
Deprese, úzkosti kvůli váze
Víra, že zhubnutí je odpovědí na všechny problémy

Záchvatovité přejídání

Jednou z nejčastějších poruch příjmu potravy u obézních je záchvatovité přejídání, kterým nezřídka trpí ženy mladší 45 let. Dochází při něm ke konzumaci většího množství jídla, než je obvyklé, a v kratším časovém intervalu. Obézní je schopný zkonzumovat během dvou hodin kvantum potravy, což ústí v nepříjemnou plnost.

Přejídání bývá také spojeno s pocity viny, depresí a především se znechucením sebou samým. Obézní potravu konzumuje o samotě, protože se za množství snědeného jídla stydí. Problém je alarmující, když se záchvaty přejídání vyskytují v posledních šesti měsících ve frekvenci alespoň dvakrát týdně.

Kontinuální jedení

Trpí jím lidé, kteří jedí téměř neustále, bez větších přestávek, menší množství potravy. Jedná se o tzv. grazing, kdy jedinec ztrácí kontrolu nad svým stravováním.

Noční přejídání

K nočnímu přejídání dochází obvykle několikrát týdně. "Po probuzení zamíří k lednici, kterou je schopen během krátké chvíle vyjíst. Více než čtvrtina denního příjmu kalorií je tak konzumována po večeři nebo v průběhu noci. Ráno přicházejí výčitky a opětovné najetí do kolejí dietního režimu," vysvětluje Šárka Slabá.

Jak se chová obézní s poruchou příjmu potravy?

Skokově mu narůstá hmotnost

Často vynechává jídla s rodinou, pokud s rodinou jí, pak je to často jen zelenina

Zvyšuje podíl kofeinových nápojů v pitném režimu

Často se mu mění nálady

Izoluje se od okolí

Reklama

Související články

Myšlenky anorektiček: jídlo, vzhled i smrt

O poruchách příjmu potravy bylo napsáno mnoho, přesto stále dochází k růstu počtu dívek, které trpí anorexií a bulimií, případně jinou poruchou příjmu potravy....

Výběr článků

Načítám