Hlavní obsah

Skrytá sůl v potravinách číhá i tam, kde byste ji nečekali

Novinky, das

Sodík je pro lidský organismus velmi důležitý minerál. Udržuje rovnováhu tekutin, svalů, ale také nervového systému. Bohužel ho má většina z nás nadbytek. A nemusíme ani tolik solit, jelikož velké množství sodíku obsahují i potraviny, do kterých byste to nikdy neřekli.

Foto: Enrique Calvo, Reuters

Sůl má svá pozitiva, ale jen v omezené míře.

Článek

Doporučená denní dávka sodíku je zhruba 2300 mg, což je přibližně pět gramů soli. Každý Čech přitom sní za rok šest kilogramů soli. Na den včetně kojenců tak v průměru připadá 16,5 g, což je třikrát víc, než je doporučená dávka.

1. Mražená jídla – rychle a snadně, nicméně ne příliš zdravě, alespoň co se týká množství sodíku. Jedna porce takového jídla může obsahovat i 790 mg sodíku. Číst etikety se v těchto případech skutečně vyplácí.

2. Cereálie – možná zdravá forma snídaně, nicméně s vysokým obsahem sodíku. Některé značky mají v  jednom šálku cereálií až 250 mg sodíku.

3. Zeleninové šťávy – obsahují celou řadu vitaminů a enzymů, ale také vysoké dávky sodíku. Šálek takové šťávy může obsahovat až 479 mg sodíku.

Tip: Na trhu jsou k dostání i šťávy s nízkým obsahem sodíku, je však nutné pořádně číst etikety.

4. Balené maso a uzeniny – balené výrobky obsahují více sodíku než čerstvé potraviny. Samozřejmě záleží na typu výrobku a pak také na výrobci. Sledovat etikety se v těchto případech opravdu vyplácí, jelikož „zdravější“ uzeniny (šunka apod.) mohou mít ve skutečnosti více sodíku než suché salámy apod.

5. Polévky – jsou zdravé, ale jen ty, které si uvaříte celé sami. Polévky v sáčku jsou obvykle plné sodíku. Například šálek kuřecí nudlové polévky může obsahovat až 744 mg sodíku. Pokud tedy nemáte dostatek času a přece jen sáhnete po takové polévce, pak vybírejte především ty se sníženým obsahem sodíku – v tomto případě se vyplácí sázet na polévky určené dětem.

Foto: František Petrák, Právo

Hustá česnečka

6. Marinády a především sójové omáčky – jedna polévková lžíce sójové omáčky může obsahovat až 1024 mg sodíku. Samozřejmě existují i lehčí varianty těchto omáček, ale i ty jsou odborníky na výživu považovány za „sodíkové bomby“.

Tip: Zkuste zapomenout na všechny přesolené marinády a vyzkoušejte místo nich naložení masa do citrónové šťávy či octa, případně pomerančového nebo ananasového džusu, s čerstvými bylinkami.

7. Omáčky na těstoviny – usnadňujete si vaření nejrůznějšími omáčkami? Pak vězte, že i půl šálku omáčky na těstoviny může obsahovat 554 mg sodíku.

8. Kořenicí směsi či nakládané zeleninové chuťovky – jsou obvykle plné soli. I takové dvě lžíce nakládaných papriček jalapeňos můžou obsahovat až 568 mg sodíku.

Tip: Zapomeňte na směsi a raději vsaďte na čerstvé bylinky, případně pepř.

9. Slané oříšky – gram pražených, solených arašídů obsahuje 192 mg sodíku a velmi podobně je tomu u ostatních oříšků. Raději tedy volte nesolené varianty.

10. Předvařená rýže či instantní těstoviny – tyto urychlené potraviny obsahují obvykle v jedné porci více než polovinu denní dávky sodíku. Mnohem lepší je tedy volit obyčejné – nepředvařené suroviny.

11. Kečup – málokdo si uvědomuje, že i dochucovadla jako kečup obsahují velké množství sodíku. Jedna polévková lžíce kečupu tak může obsahovat 167 mg sodíku.

12. Minerální vody – mohou obsahovat sodíku víc než 1000 mg v jednom litru.

Jak se vyznat v etiketách

Obsah sodíku neznamená pouze obsah soli – existují další formy sodíku, jež mohou potraviny obsahovat:

  • alginát sodný
  • askorbát sodný
  • hydrogenuhličitan sodný (jedlá soda)
  • benzoát sodný
  • kaseinát sodný
  • chlorid sodný
  • citronan sodný
  • hydroxid sodný
  • sodná sůl sacharinu
  • mléčnan sodný – Stearoyl
  • siřičitan sodný
  • dihydrát
  • glutamát sodný (MSG)
  • fosforečnan sodný

Reklama

Související témata:

Související články

Pochoutky z pálivých papriček

Feferonky, jalapeňos nebo chilli. Vhánějí nám do očí slzy, přesto je milujeme. Bez nich si neumíme představit guláš ani mexické recepty a chutnají nám dokonce...

Nejčastější těžké alergie na potraviny

Potravinové alergie jsou stále častější jak u dětí, tak u dospělých. Sestavili jsme pro vás seznam těch nejzáludnějších potravin, které způsobují 50 až 90 %...

Výběr článků

Načítám