Hlavní obsah

Kouření ročně zabije až šest miliónů lidí

Novinky, zun

Poslední květnový den je již od roku 1987 světovým dnem bez tabáku. Tabák má každý rok na svědomí téměř šest miliónů lidských životů. Z nich více než pět miliónů jsou přímí uživatelé tabáku a více než 600 000 jsou nekuřáci vystavení pasivnímu kouření. Světový den bez tabáku chce upozornit na celosvětovou tabákovou epidemii a klade důraz na prevenci před tabákovým kouřem.

Článek

Především kouření, před kterým 31. květen varuje, způsobuje onemocnění nazvané chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN), kterou v Česku trpí asi 800 tisíc obyvatel. Každý rok se jejich počet zvyšuje. Ročně je s touto nemocí hospitalizováno zhruba 16 tisíc osob a až 2400 z nich jí podlehne.

Co to je CHOPN

Jedná se o zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které se postupně zužují a jsou méně průchodné kvůli tvorbě hlenu a náchylnější k infekcím. Lidé jím trpící jsou náchylnější ke vzniku rakoviny plic a jejich stav komplikují ještě další onemocnění, například kardiovaskulární.

Kromě kouření přispívají ke vzniku CHOPN i další faktory. Třeba práce ve znečištěném prostředí, výfukové plyny, kouř. Nemoc ohrožuje i pasivní kuřáky. MUDr. Jaromír Musil, přednosta Pneumologické kliniky pražské motolské nemocnice říká, že „u osob, které pobývají v zakouřených místnostech alespoň 40 hodin týdně po dobu pěti let, se zvyšuje riziko onemocnění CHOPN o 48 %“. Upozorňuje, že „k typickým příznakům CHOPN patří kašel, námahová dušnost, sípání při dýchání a pocit tlaku na hrudi“.

Problém je ten, že existuje vysoké procento lidí, kteří chronickou plicní nemocí trpí, ale neví o tom. Včasnou léčbou je přitom možné pozitivně ovlivnit průběh nemoci. Kdo trpí delší dobu vleklým kašlem, vykašlává hlen, často se zadýchává a jeho potíže s dýcháním se zhoršují, pak je nejvyšší čas začít se starat o své zdraví a co nejdříve navštívit lékaře. Další příznaky onemocnění stejně jako test, který vám jej pomůže odhalit, naleznete na internetových stránkách www.dychani.cz.

Jak nemoci předejít

Nejlepší prevencí je nekouřit. Dalším pozitivním krokem je přechod ke zdravému a aktivnímu životnímu stylu. Je třeba žít pokud možno v čistém životním prostředí, co nejvíce omezit pobyt v místech, kde se kouří nebo kde jsou větší exhalace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám