Hlavní obsah

Opomíjená místa při úklidu jsou rájem nebezpečných bakterií

Novinky, bok

Úklid domácnosti patří mezi činnosti, které se během života praktikují nespočetněkrát. Někteří lidé se v něm vyžívají, jiní ho nemohou vystát a snaží se mít vše brzo za sebou. Tak či onak, existují místa v domácnosti, na která se při úklidu mnohdy zapomíná. A právě ta jsou pak ideálním rájem pro množení více či méně nebezpečných bakterií.

Foto: Novinky

Počítač patří v domácnosti mezi nejinfikovanější místa. O to více to platí, pokud jej využívá k práci více lidí.

Článek

Umýt nádobí, utřít prach, vyluxovat, vytřít, vyprat prádlo, případně v určitém časovém horizontu nablýskat okna. To je jen malý výčet domácích prací, které v životě praktikujeme. Byť se všichni snažíme, aby byla naše domácnost čistá, často nevědomky ignorujeme při úklidu místa, která nás dokonce ohrožují na zdraví či životě, a to výskytem nebezpečných bakterií.

Server FoxNews přinesl krátký přehled míst, na která by se při pravidelné očistě domácího prostředí a nezbytného osobního vybavení nemělo zapomínat.

Myčka nádobí

Nezbytný pomocník se v domácnostech přímo zabydlel. Dnes si téměř nikdo nedokáže představit, že by měl mýt ručně haldu špinavého nádobí či připálené hrnce. Ale i tento důležitý spotřebič, který nám usnadňuje práci, potřebuje pravidelnou očistu.

Pro dezinfekci se doporučuje nalít do prázdné myčky zhruba šálek octa, a pustit program s teplou vodou. Ze zdravotního hlediska je vhodné takto myčku vydezinfikovat alespoň jednou za měsíc.

Polštáře

Většina polštářů se dá již jednoduše prát v pračce, přesto to mnozí z nás nečiní. Pokud ano, tak až v případě, kdy je polštář příliš zašpiněný a nejspíš i kontaminovaný různými bakteriemi.

Po vyprání můžete dát i většinu kusů do sušičky, v případě dostatku času nechat volně uschnout na sušáku. Doporučené je praní zhruba za tři až šest měsíců.

Pračka a sušička

Další potřební pomocníci, ve kterých se při nedostatečné údržbě množí bakterie, koneckonců stačí se podívat na filtr od sušičky.

Na nepříjemné bakterie případně plísně v pračce platí bělidlo. Chcete-li se jich zbavit, praktikujte jednou měsíčně prací program s horkou vodou s přidáním bělidla. V případě sušičky je třeba po každém cyklu vyčistit filtr, na buben mnohdy stačí jen voda, případně speciální přípravek k tomu určený.

Počítač

Přístroj, bez kterého se málokterá domácnost obejde. Umožňuje nám přístup k internetu a informacím, ale zároveň jde o sběrnu prachu, bakterií či drobečků (v případě klávesnice).

U klávesnice a myši lze použít buď speciální kartáček na čistění těchto částí, nebo sprej se stlačeným vzduchem k odstranění zapadaných nečistot. Na dezinfekci kláves a myši lze použít trochu čistého alkoholu nalitého na hadřík. Podobný postup se praktikuje i u notebooku.

Pro minimalizování zdravotních rizik je vhodné počítač čistit alespoň jednou měsíčně, především pokud jej využívá více lidí.

Kabelka

I taková nezbytnost každé dámy, kterou kabelka rozhodně je, vyžaduje pravidelnou očistu. I na jejich rukojetích či povrchu se drží bakterie (o vnitřku kabelky ani nemluvě).

Plastovým taškám stačí troška dezinfekce, kožené kabelky můžete opatrně otřít třeba dětskými vlhkými ubrousky (je nejlepší nejdříve na malém kousku vyzkoušet).

Látkové kabely vyžadují vyprání a důkladné vysušení. Praktikovat jednou týdně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám