Hlavní obsah

Varovné signály, jež mohou včas upozornit na rakovinu kůže

Novinky, Dana Sokolová

Zhoubným nádorům kůže předchází nejrůznější změny na kůži - od pigmentového znaménka, začervenání či výrůstku apod. Ne všechny tyto změny automaticky znamenají, že se jedná o rakovinu, nicméně nelze ani potvrdit, že se v průběhu času rakovinou nestanou.

Foto: Profimedia.cz

Čím dříve se změny na kůži odhalí, tím jednodušší léčba může být.

Článek

Podle odborného magazínu WebMD odborníci odhadují, že 40-50 % lidí, kteří se dožijí 65 let, budou mít alespoň jeden typ rakoviny kůže. Proto všichni tolik apelují na všechny, aby se chránili před sluncem a své tělo neustále prohlíželi.

Naučte se včas rozpoznat varovné signály

Solární keratózy - malé, šupinaté skvrny se mohou běžně vyskytovat na hlavě, krku, ušních boltcích, nosu či rukou apod. Způsobuje je nadměrné slunění a existuje zde riziko, že se časem změní ve zhoubný nádor. Proto je důležité hned, jak se objeví na těle tyto skvrny, navštívit odborníka a problém léčit, tak aby se včas zabránilo rozvoji spinocelulárního karcinomu kůže. Nejohroženější skupinou jsou modroocí či zelenoocí blonďáci a zrzaví.

Solární cheilitis - zánět rtu - šupinaté nerovnosti na rtu, otok, ztráta ostrého ohraničení mezi rty a kůží, mohou také upozornit na hrozbu rakoviny. I zde  je nutné problém nepřehlížet a začít ho okamžitě léčit.

Foto: Profimedia.cz

Solární cheilitis

Kožní výrůstek připomínající roh - skládá se ze zpevněného keratinu (protein, který je obsažen i v nehtu). Velikost a tvar růstu se může lišit, nicméně všechny dosahují minimálně několik milimetrů. Nebezpečný není samotný výrůstek, ale místo na kůži z něhož vyrůstá. Může se zde vytvořit spinocelulární karcinom.

Foto: Profimedia.cz

Kožní výrůstek připomínající roh

Mateřské znaménko - je nezhoubný shluk buněk - melanocytů - kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti - jen výjimečně se utváří v dospělosti.

Foto: Profimedia.cz

Mateřské znaménko

Atypické znaménko - mít atypické mateřské znaménko nemusí vždy znamenat hned rakovinu, ale existuje obrovské riziko, že se tak časem stane. Je tedy víc než nutné si je nechat buď odstranit, nebo alespoň maximálně chránit před slunečním zářením. Znaménka mohou být větší, nepravidelného tvaru, bez ohraničení nebo s ostrou hranou, drsná ale i hladká, plochá i vyvýšená, vícebarevná (růžová, červená, světle hnědá a hnědá.)

Foto: Profimedia.cz

Atypická znaménka

Jak prohlédnout podezřelá znaménka či pihy

Existuje tzv. ABCDE klasifikace.

A - Asymetrie - jedna polovina znaménka neodpovídá druhé polovině. Normální znaménka jsou symetrická. Při posuzování znaménka si na něm nakreslete pomyslnou dělicí čáru rozdělující ho na dvě poloviny. Pokud jsou obě poloviny stejné, pak je vše v pořádku, ale když tomu tak není, je vhodné neotálet a navštívit lékaře.

B - Ohraničení - pokud je ohraničení znaménka kostrbaté, zamlžené nebo nepravidelné, pak je dobré nechat si ho zkontrolovat dermatologem.

C - Barevnost -  pokud nemá znaménko po celé své délce stejnou barvu, je velmi podezřelé. Normální znaménka mají obvykle jen jeden barevný odstín.

D - Průměr - znaménka by neměla mít větší průměr než  velikost gumy na tužce.

E - Vývoj - znaménka se mohou neustále vyvíjet - zvětšovat, zmenšovat, měnit barvu, svědit či krvácet. Všechny tyto změny jsou podezřelé a měl by je vidět kožní lékař.

Jak by mělo vypadat samovyšetření kůže

Minimálně jednou měsíčně si prohlédněte důkladně všechna svá znaménka. U žen se nejčastěji melanom vyskytuje v oblasti bérce, u mužů na zádech. Nicméně prohlédnout je nutné kompletně celé tělo. Nesmí se zapomínat ani na skryté oblasti - mezi prsty na rukou i nohou, tříslech, chodidlech, podkoleních jamkách, ale i vlasech a na zadní straně krku.

Zvláštní pozornost věnujte znaménkám v pubertě, v těhotenství a v menopauze - hormonální změny urychlují růst znamének.

Druhy nádorů

Melanom - není tak běžný nádor jako ostatní typy rakoviny kůže, ale o to více nebezpečný. Pozdní léčba může končit smrtí.

Foto: Novinky

Běžně má mateřské znaménko ohraničené okraje, jakmile dojde k nerovnostem či nepravidelnosti, může jít o melanom.

Spinocelulární karcinom - obvykle vypadá jako pevný červený až šupinatý uzlík, který krvácí anebo se chová jako opar, který se nehojí. Nejčastěji se vyskytuje na nose, čele, uších, spodním rtu, rukou a dalších sluncem exponovaných částí těla. Je dobře léčitelný, pokud je objeven včas.

Foto: Profimedia.cz

Spinocelulární karcinom

Bazaliom - nejběžnější a nejlépe léčitelná forma rakoviny kůže. Jelikož se šíří velmi pomalu, obvykle postihuje hlavně dospělé. Bazální buňky mohou mít mnoho podob - mohou být ploché, vyvýšené, šupinaté, tělové barvy, hnědé, bílé ale i v podobě voskové jizvy.

Foto: Profimedia.cz

Méně běžné typy rakoviny kůže

Kaposiho sarkom - nádorové onemocnění způsobené lidským herpesvirem HHV-8 - Objevuje se hlavně u lidí s oslabeným imunitním systémem. Neblaze proslul v souvislosti s AIDS. Kaposiho sarkom se může objevit na kůži, v ústní dutině i na jiných sliznicích, u pacientů s AIDS je velmi agresivní. Nádor se jeví jako zarudlá nebo až nafialovělá skvrna, která se šíří plošně. Vznikají uzly tvořené nepravidelnou, ale hustou sítí cév a okolním vazivem. Někdy se objevují i otoky, ložiska se mohou rozpadat. Většinou je nebolestivý, kožní sarkomy jsou víceméně neškodné. U viscerální formy je riziko smrtelného krvácení.

Merkelův karcinom - obvykle se objevuje na sluncem exponovaných místech - na hlavě, krku, rukou, nohách, ale i ostatních částech těla. Jedná se o nádor neuroendokrinního charakteru vycházející z Merkelových buněk. Projevuje se jako červenohnědý nebolestivý uzel různé konzistence. Metastazuje a jeho prognóza není příliš dobrá.

Komu hrozí rakovina kůže nejvíce

Za vznikem tohoto onemocnění nejčastěji stojí UV záření a tedy slunce. Nicméně velkou roli zde hraje i dědičnost, radiační léčba či životní prostředí.

Mezi nejrizikovější skupiny patří:

  • lidé se světlou kůží nebo světlýma očima
  • lidé s velkým množstvím znamének nepravidelného tvaru
  • pokud v rodině už někdo rakovinu kůže měl
  • po opakovaném spálení na sluníčku
  • po absolvování radioterapie
  • po dlouhodobém pobytu ve vysokých nadmořských výškách

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Výběr článků

Načítám