Výzkumu prováděnému v nemocnici v Pireu bylo podrobeno celkem 483 osob v pooperační fázi. Odborníci je dále sledovali po dobu čtyř let a zaznamenávali jejich spotřebu alkoholu. Zároveň měřili hladinu specifických bílkovin.

Třiadvacet procent z nich se po uplynutí lhůty dostalo znovu do lékařské péče kvůli typické bolesti na hrudi či infarktu, kterému mnozí i podlehli.

Alkohol jim pomohl

Lidé, kteří v umírněném množství konzumovali vysokoprocentní nápoje, se však s následky vážného zásahu do srdce vyrovnávali podstatně lépe.

Udržovali si hlavně vyšší úroveň nezbytných bílkovin, což vedlo autora práce Michaela N. Zairise k závěru, že se ochranný efekt alkoholu zřejmě projevuje především prostřednictvím protizánětlivých mechanizmů organizmu.

Laická i odborná veřejnost nové zjištění přijala se zájmem. Přesto však bude potřeba zabývat se výzkumem soustavněji a v dlouhodobém měřítku.