Hlavní obsah

Záněty ledvin se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

Ledviny jsou pro náš život stejně důležité jako třeba srdce nebo plíce. Mají na starosti zbavit tělo odpadních látek, které jsou z organismu vylučovány v moči, a rovněž udržovat hladinu tekutin v těle. Bohužel každý desátý Čech trpí nějakou chorobou ledvin, přičemž mnozí z nich o tom navíc vůbec nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Když nedáváme tělu dostatek tekutin, může nás tlačit v boku.

Článek

„Onemocnění ledvin o sobě často nedává nijak zvlášť vědět. Je pravda, že ledvinovou koliku poznáte naprosto jistě – ne neprávem se říká, že je to snad ta nejhorší možná bolest. Projevy zánětu – třesavky, zimnice, pálení a řezání při močení, rovněž nelze přehlédnout. Ale že je ledvina unavená, toho si nevšimneme, protože jsme unavení také," upozorňuje  MUDr. Magdalena Kozlovská, vedoucí lékařka Lázeňského domu ROYAL v Mariánských lázních.

"Když nedáváme tělu dostatek tekutin, může nás tlačit v boku. Zpravidla nad tím však mávneme rukou a vysvětlíme si, že je to ze sportu, ze zahrady, od sezení v autě či u počítače apod.,“ dodává lékařka.

Ze zdravé ledviny nevyjde ani kapka cukru či bílkoviny,
MUDr. Magdalena Kozlovská

Ledviny jsou párovým orgánem. S trochou nadsázky lze jejich funkčnost přirovnat k rozvětvenému potrubnímu systému v domě. Hlavní jednotkou jsou nefrony, jichž jsou u člověka asi dva milióny. V nich se nacházejí klubíčka vlásečnic glomeruly. To jsou drobné trubičky s okysličenou (arteriální) a odkysličenou (venózní) krví. Odtud pak proudí již částečně přefiltrované tekutiny přes Bowmanovy váčky dalšími trubičkami do tzv. Henleyovy kličky.

„Představte si dvakrát zahnutou trubku, jako máte pod umyvadlem,“ přirovnává lázeňská lékařka. Henleyova klička je místem, kde vzniká hypertonická moč, která dále putuje další trubičkou do další části ledvin. Postupně je přefiltrována, až vznikne tekutina složená převážně z vody, močoviny a chloridu sodného, která pak odchází z těla. Každý úsek pomyslného potrubí má svou naprosto přesně určenou funkci: „toto vyloučíš a toto v těle zadržíš“. „Například ze zdravé ledviny nevyjde ani kapka cukru či bílkoviny,“ vysvětluje Magdalena Kozlovská.

Ledviny a nemoci

Málokdo si uvědomuje nebezpečné propojení vysokého krevního tlaku a ne zcela funkčních ledvin. Bylo by naivní myslet si, že orgány v těle vysoký krevní tlak nevnímají. Cítí ho nejen srdce, ale i ledvina. A odpovězte si sami: Co se stane s opotřebovaným potrubím v domě, když kotel vře? Dříve nebo později někde praskne. A podobně to funguje také v ledvinách. Není proto výjimkou, že k lékaři dojdeme až se známkami již selhávajícího orgánu. A není ani neobvyklé, že se na dialýzu dostanou pacienti téměř „z ulice“, protože je nic netrápilo tak, aby museli jít k lékaři a dali jim tak šanci jejich problém včas odhalit.

Velmi podobné je to i u cukrovky.  Bohužel cukrovka je další nemocí, o které člověk nemusí dlouho vědět. Ale když pak o sobě podá zprávu, může to stát za to. „Vysoká hladina cukru v těle se chová jako žíravina a ,potrubí´, včetně toho ledvinového, v těle člověka její vinou koroduje,“ přirovnává Magdalena Kozlovská, a dodává. „Odborně tomu říkáme diabetická nefropatie, která je známou a častou komplikací diabetu.“

Pomoci může přírodní minerální léčba

Přírodní minerální uhličitá léčba v podobě vodních i suchých koupelí pomáhá cévnímu řečišti rozšířit se a být flexibilnějším. CO2, který se vstřebává povrchem těla, stimuluje receptory i těch skutečně nejdrobnějších kapilárek v těle.

„Představte si krásný, urostlý, hodně košatý strom, třeba naši národní pýchu lípu. Terapie uhličitými přírodními zdroji začíná u těch nejmenších větviček a pokračuje k těm o trochu větším a ještě větším až dospěje k samotnému kmeni. Když to převedeme na potrubí, je jasné, že rozšíříme-li ho, klesne tlak. A stejné je to u člověka. Užitek z lázeňské léčby, jejímž výsledkem je pokles krevního tlaku, nemají tedy jen samotné ledviny, ale také srdce,“ je přesvědčena MUDr. Magdalena Kozlovská.

V Mariánských lázních vyvěrají slabě mineralizované, hypotonické minerální vody, které jsou doporučovány k léčbě zánětů ledvin, a to akutních i  chronických (dřeně i kůry). Dále pak cyst, ledvinových kamenů a písku (lithiázy) či snížené funkce ledvin v souvislosti s jinými chronickými onemocněními.

„Léčba minerální vodou je doporučována i u onemocnění močového měchýře. Zejména, když je hyperaktivní nebo zase pracuje příliš málo. Mužům pomáhá i s problémy s prostatou - od chronických zánětů, přes její nezhoubné zvětšení až po rekonvalescenci po operacích onkologického i  neonkologického charakteru,“ dodává lékařka s tím, že úspěchy lázně slaví i se stresovou inkontinencí.

Proč s ledvinovými kameny do lázní?
Pitná kúra přispívá k vyplavení ledvinového písku či kamenů či alespoň k zpomalení jejich růstu.
V lázních je k dispozici lékař a čtyřiadvacetihodinová zdravotnická služba, pokud tedy pacienta potká ledvinová kolika, odborná pomoc je po ruce.
Součástí lázeňské péče je konzultace o stravě a životním stylu, každý pacient se dozví, co je dobré dělat a nedělat.
Každé zrnko písku je pro zánětlivé bakterie velkou výzvou. Jako by lákalo: sedni si na mě a zůstaň. Často až v lázních lékaři přijdou na to, že nejde jen o ledvinový písek, ale i vleklý zánět.

Jak chránit ledviny?

Dostatečně je proplachujte, tedy dodržujte správný pitný režim. Vypít byste měli 1,5 až 2,5 litru tekutin denně. V horkých provozech nebo parných letních dnech je samozřejmě třeba dodat tělu tekutin více. Nejlepší je obyčejná voda, někdy přidejte minerálky a čaje (zelené, bylinkové).

Chraňte se před prochladnutím. Asi už každému z vás někdy byla zima na nohy a doplatil na to častým běháním na WC. A to je už jen krůček k zánětu ledvin. Takže zásada „nohy v teple“ platí beze zbytku.

Reklama

Výběr článků

Načítám