Hlavní obsah

Ne všechny informace o rakovině jsou pravdivé

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do života. Roli přitom nehraje pouze psychická zátěž, ale i právní nebo finanční problémy. Ve snaze řešit svou životní situaci se řada pacientů snaží doplnit si znalosti na internetu, kde ale nalezne i mnoho nesmyslů. Pro lepší orientaci vzniklo internetové informační centrum Onkoportál, kde nemocní i jejich blízcí naleznou ověřené informace od skutečných odborníků.

Foto: Reuters

Když se člověk dozví, že má rakovinu, jde o jeden z největších zásahů do života člověka. Ilustrační foto

Článek

„Pacienti ve svízelné situaci jsou často bezradní při pročítání různých neověřených webových stránek a nejsou z toho moudří," vysvětluje prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. dr.h.c., ředitel Masarykova onkologického ústavu a člen rady Onkoportálu.

Což potvrzuje i Petr Koukal, šestinásobný mistr republiky v badmintonu a vlajkonoš české výpravy na loňské olympiádě v Londýně. Lékaři mu v roce 2010 diagnostikovali rakovinu varlat.

„V době, kdy jsem bojoval s rakovinou, jsem jako informační zdroj využíval také internet, ale nikdy jsem neměl jistotu, že to, co čtu, jsou ověřené a spolehlivé informace. Nacházel jsem i neuvěřitelné nesmysly. Třeba že se vyléčím, když budu jíst denně pět mrkví a máčet si nohy ve studené vodě. Nemocný člověk je ochoten věřit všemu a zkusit cokoli, jen aby nad rakovinou zvítězil. Mnohdy je to ale ztráta času – v tu chvíli velmi drahého,“ popisuje Petr Koukal své tehdejší pocity.

Proto vznikl Onkoportál, kde nemocní kromě informací ověřených předními českými onkology naleznou například také seznam komplexních onkologických center, přehled pacientských organizací nebo právní a finanční poradenství. Nemusí tak trávit dlouhé hodiny hledáním důvěryhodných informací na desítkách webových stránek, které nemusí obsahovat aktuální a správné údaje.

"Samozřejmě stále platí, že finální doporučení týkající se diagnostiky či léčby rakoviny poskytne pacientovi vždy jeho lékař,“ dodává prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc. dr.h.c.

Více informací na www.onkoportal.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám