Hlavní obsah

Varovné signály, které mohou upozornit na počínající cukrovku

Novinky, das

Cukrovka 2. typu se může objevit kdykoliv a v jakémkoli věku. Zatímco ještě před několika lety byly tou nejohroženější skupinou osoby starší než 60 let, dnes se toto onemocnění nevyhýbá ani třicetiletým. Za vše mohou genetická zátěž a špatný životní styl. Nejhorší podle odborníků je, že jeden ze tří nemocných o svém onemocnění v podstatě neví, a pokud se jedná o dlouhodobý stav, může to skončit až smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Žízeň patří mezi první příznaky, jež mohou na cukrovku upozornit.

Článek

Cukrovka znemožňuje tělu využívat sacharidy v potravě na energii. Výsledkem je zvýšená hladina krevního cukru, která, pokud není dlouhodobě regulována, vede k onemocnění srdce, k nervovému a orgánovému poškození, ke ztrátě zraku a k dalším komplikacím. Po upadnutí do hyperglykemického kómatu může jedinec dokonce bojovat o život.

Připravili jsme pro vás nejčastější příznaky, které mohou na onemocnění včas upozornit, abyste měli šanci zajít včas k lékaři, a předejít tak většině komplikací.

1. Žízeň – patří mezi první příznaky, jež mohou na cukrovku upozornit. Sucho v ústech, časté močení (i vícekrát za hodinu) a někdy i neobvyklé hubnutí či naopak přibírání na váze, které žízeň obvykle doplňují.

2. Bolest hlavy – abnormální hladina cukru v krvi může způsobovat také bolesti hlavy a únavu.

3. Infekce a špatně se hojící rány upozornit na cukrovku mohou i časté kvasinkové infekce či infekce močových cest, případně boláky na kůži, které se pomalu hojí. Dále svědění kůže, a to především v oblasti třísel.

4. Sexuální dysfunkce – cukrovka může poškozovat cévy a nervová zakončení v genitáliích, což vede ke ztrátě libida u obou pohlaví, u mužů navíc k erektilní dysfunkci a neplodnosti, u žen k vaginální suchosti.

5. Polycystistická ovaria (cysty na vaječnících) u žen – mohou způsobit inzulínovou rezistenci, která může vést ke vzniku cukrovky.

6. Rozmazané vidění – vysoká glykemie může způsobit vyboulení oční čočky a člověk má pak problémy s ostřením zraku.

7. Více pigmentu v kožních záhybech – kožní receptory reagují na velké množství inzulínu tak, že se v kožních záhybech začne tvořit více pigmentu (nejčastěji se tak děje v oblasti krku). 

Reklama

Související témata:

Související články

Diabetiky trápí častěji deprese a nemoci srdce

Diabetici bývají kromě cukrovky častěji postiženi i dalšími vážnými chorobami. Kvůli vysoké hladině cukru v krvi u nich může dojít k selhávání ledvin, postupné...

Výběr článků

Načítám