Hlavní obsah

Proč je těžké říct při ujídání chipsů dost

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jíst bramborové lupínky ve velkém není jen o tloustnutí a obezitě. Podle Michaela Mosse, autora knihy Sůl, cukr, tuk aneb Jak nás velcí potravinoví giganti učí závislosti, existuje souvislost mezi nadměrnou konzumací chipsů a epidemií srdečních onemocnění, hyperaktivitou dětí či rakovinou u dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Bramborové lupínky jsou nejen velmi kalorické, ale zároveň i velmi návykové.

Článek

Složení chipsů podprahově působí na naše chuťové pohárky, a ačkoliv chceme jen ochutnat, obvykle neodoláme a sníme mnohem víc, než jsme původně chtěli.

Důležitou úlohu zde hraje sůl, použitý tuk, bramborový škrob, ale i konzervanty. Při kousání chipsů chuťový vjem zasáhne vyústění trojklaného nervu v zadní části horního patra, který odešle informace přímo do mozku. Čím příjemnější chuť mozek pocítí, tím více po ní začne toužit.

"Tuk v kombinaci se solí a cukry, jež jsou obsaženy v bramborovém škrobu, tak tvoří velmi nebezpečné trio chutí, po kterém mozek přirozeně touží," vysvětluje Moss.

Nejnebezpečnější zbraní bramborových lupínků je ale jejich křehkost. Z desetiletého výzkumu jasně vyplynulo, že čím více jsou chipsy křupavější, tím víc jich sníme.

Podle Mosse výrobci dokonce objevili dokonalý bod zlomu lupínku - přesně spočítali intenzitu křupnutí lupínku, kterou máme nejraději.

Nadměrná konzumace škodí zdraví

Nadměrná konzumace chipsů ale výrazně zvyšuje rizika obezity, cukrovky 2. typu a onemocnění srdce. U dětí přitom důsledky mohou být ještě závažnější.

Podle výzkumu uveřejněného v odborném magazínu New England Journal of Medicine patří chipsy mezi největší přispěvatele k epidemii obezity v USA.

"Všechny potraviny nejsou stejné a jíst je střídmě jednoduše nestačí. Bramborové lupínky jsou nejen velmi kalorické, ale zároveň i velmi návykové, a proto jsou nebezpečnější než jiné kalorické bomby," vysvětluje kardiolog a výživový poradce Dr. Dariush Mazaffarain.

"Chipsy obsahují velké množství škrobů a rafinovaných sacharidů, což výrazně ovlivňuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Po jejich snědení tak místo zasycení dochází k tomu, že jedinec má ještě větší chuť k jídlu a během dne toho zkonzumuje mnohem víc než obvykle. Navíc vysoká hladina inzulínu v krvi je úzce spjata s rizikem obezity a cukrovkou 2. typu," dodává odborník.

Rizika v těhotenství

Britští vědci zjistili, že těhotné ženy, které jedí velké množství hranolků a chipsů, ohrožují své ještě nenarozené děti stejně, jako kdyby během těhotenství kouřily.

Může za to přítomnost chemické látky - akrylamidu. Jedná se o vysoce toxickou látku, která je spojována s poškozováním DNA.

Před deseti lety švédští vědci zjistili, že je tato látka ve velkém množství produkována při zpracovávání potravin bohatých na škroby - jako jsou chipsy - průmyslově připravovaných při vysokých teplotách.

Navíc poslední vědecká studie Bradfordova institutu našla souvislost mezi vysokou expozicí akrylamidu a nižší porodní hmotností a malým obvodem hlavy u novorozenců.

Vědci se zaměřili na jídelníček 186 těhotných žen z Bradfordu a srovnali ho s jídelníčkem žen z dalších evropských států. Z jejich výsledků jasně vyplynulo, že britské děti měly nejvyšší obsah akrylamidu. Což vědci zdůvodňují právě nadměrnou konzumací chipsů.

Výzkum ohledně vlivu akrylamidu na zdraví dospělých stále ještě pokračuje. Ale již se podle mezinárodní Agentury pro výzkum onkologických onemocnění objevily důkazy, že je tato látka karcinogenní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám