Hlavní obsah

Plešatí muži mohou mít větší sklon k onemocněním srdce, tvrdí vědci

Muži, kteří přišli o většinu vlasů zejména na temeni hlavy, mají ve srovnání s vlasatějšími vrstevníky o 32 % větší pravděpodobnost, že u nich dojde k rozvoji srdečních onemocnění. Tvrdí to nejnovější průzkum provedený v Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

Holohlaví muži by si měli dávat pozor na srdce.

Článek

Vědci zkoumali šest předchozích studií z Evropy a Spojených států, kterých se zúčastnilo přibližně 37 000 mužů. Pět z nich skutečně potvrdilo domněnku, že určitá spojitost mezi holohlavostí a srdečními chorobami existuje.

"Zjistili jsme důležité, ačkoliv nevelké spojení mezi holohlavostí, přinejmenším na temeni hlavy, a rizikem srdečních a cévních onemocnění," potvrdil doktor Tomohide Jamada pro server BBC.

Polovina padesátníků přichází o vlasy

Zvyšující se čelo kvůli ubývajícím vlasům je osudem mnoha mužů. Řídnoucí porost zaznamenává polovina padesátníků a čtyři pětiny sedmdesátníků.

Souvislosti mezi vypadáváním vlasů a srdečními chorobami zkoumají vědci z Tokijské univerzity už řadu let. Ukazuje se, že řídnoucí vlasy na temeni lze považovat za jeden z rizikových faktorů, jako je třeba věk či rodinné predispozice. Nicméně zvyšující se čelo nepředstavuje rizikový faktor.

Autoři studie však stále trvají na tom, že další známé rizikové faktory jako je kouření, nadváha, vysoký cholesterol či krevní tlak nahrávají rozvoji ischemických chorob srdečních podstatně více než vypadávání vlasů. Doktor Tomohide Jamada také připustil, že důkazy nepostačují k návrhu zavést pravidelné lékařské prohlídky holohlavých.

Obezita a kouření jsou podstatně rizikovější

Souvislost mezi stavem kštice a srdce je tedy stále sporná. "Ačkoliv zjištění (japonských výzkumníků) jsou zajímavá, plešatící muži se nemusí znepokojovat. K potvrzení souvislosti je potřeba provést daleko více šetření a mezitím je daleko důležitější věnovat pozornost spíše svému pasu než vlasům," soudí ošetřovatelka Doireann Maddocková z British Heart Foundation.

"S dědičným vypadáváním vlasů a řídnoucím vlasovým porostem nic nezmůžete, ale to není případ mnoha jiných rizikových faktorů. Přestat kouřit, udržovat si zdravou tělesnou hmotnost a být aktivní - to vše jsou věci, které mohou pomoci uchovat zdraví," dodala Maddocková.

I profesor David Spiegelhalter z university v Cambridge je k výsledkům studií skeptický a tvrdí, že vědci nedoložili dostatečně pádné důkazy o spojitosti mezi plešatostí a rozvojem srdečních chorob u mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám