Hlavní obsah

Oslavy Velikonoc jsou ve většině zemí spjaty hlavně s jídlem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiný kraj, jiný mrav. Oslavy Velikonoc mají v různých koutech světa odlišné podoby, všude jsou ale spjaty s jídlem. Například Francouzi si rozdávají barevná vejce, čokoládu, ale i drobné dárky. V Chorvatsku nebo v Polsku zase jídlu nechají žehnat. Rakušané věří, že když snědí vejce, které slepice snesla na Zelený čtvrtek, budou šťastní a zdraví. Češi a Slováci si Velikonoce neumějí představit bez mazance, velikonoční nádivky a chybět samozřejmě nesmějí vykoledovaná vejce.

Foto: Klasa

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec.

Článek

„K tradičním velikonočním specialitám patří také pokrmy z jehněčího či skopového masa nebo sladké obřadní pochoutky. K těm patří například jidáše z kynutého těsta. Nejčastěji mají podobu různě zamotaných uzlů nebo válečků – mají připomínat provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Naopak symbolem Krista je beránek z piškotového těsta, sypaný cukrem nebo politý čokoládovou polevou,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda.

Nejstarším doloženým velikonočním pečivem u nás je mazanec. Dříve se připravoval na slaný způsob. Přidával se do něj například strouhaný sýr, telecí nebo uzené maso. Sladká varianta, která je v současnosti běžnější, se v kuchařkách objevila až koncem 18. století. Základem pro oba způsoby přípravy byla vejce. Ta patří do všech velikonočních receptů a jsou součástí řady velikonočních tradic. V Česku pro ně na Pondělí velikonoční vyrážejí s pomlázkou koledníci.

Pečené kuře nadívané jarní nádivkou s kopřivami a mandlemi
Suroviny: Zlaté vodňanské kuře, 500g Super Sandwich toustový chléb, 4 vejce, 2 dcl mléka, hrst kopřiv, hrst mandlí
Postup: Kuře vykostěte, toustový chléb nakrájejte na kostičky a opečte. K opečenému chlebu přidejte žloutky ze 4 vajec (z bílků vyšlehejte sníh). Přidejte mléko, nasekané spařené kopřivy a loupané mandle. Dle chuti přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Promíchejte a směsí naplňte kuře. Zašijte nití (nebo spíchněte špízovými jehlicemi). Zbytek nádivky vytvarujte a pečte zároveň s kuřetem.
Šuhajdy
Suroviny: Tatra Salko nebo Tatra Salko karamel, 250g másla, 2 čokolády na vaření, 1 ztužený tuk (Omega), papírové košíčky Na zdobení: Oříšky, mandle, lentilky
Postup: Salko nechte zkaramelizovat, po vychladnutí promíchejte s máslem, nejlépe elektrickým šlehačem. Čokoládu se ztuženým tukem rozpusťte ve vodní lázni. Do připravených košíčků dejte lžičku čokolády a nechte chvíli ztuhnout. Navrch přidejte karamelovou náplň a znovu zalijte čokoládou. Můžete ozdobit lentilkami, oříšky, mandlemi apod.
Velikonoční beránek z máku
Suroviny: 120 g středně mletého máku (zhruba jako na nudle s mákem), 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, ¼ l vychladlé silné černé kávy, ½ prášku do pečiva, citrónová kůra, ořechy, rozinky
Postup: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citrónovou kůru, ořechy a rozinky. Nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40 – 50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte. Můžete ho jen pocukrovat nebo polít čokoládovou či citrónovou polevou. Zdobení je jen na vás. Odměnou vám bude šťavnatá chuť se zajímavou příchutí kávy.
Velikonoční drchanice
Suroviny: 500 g hladké mouky, 100 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 100 g cukru, 6 lžic bílého vína, 4 žloutky, citrónová kůra, vanilka, olej na osmažení
Postup: Z mouky, žloutků, na plátky nakrájeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť, cukru, bílého vína, vanilky a dobře omyté citrónové kůry vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme asi 4 mm silnou placku. Vykrajujeme tvořítkem větší kolečka. V oleji smažíme a ještě horké pocukrujeme.
Ratibořické velikonoční bochánky
Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 4 dcl mléka, 60 g droždí, 6 žloutků, 250 g práškového cukru, 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť, 200 g rozinek, 200 g mandlí, 2 dcl rumu, špetka badyánu, 1 lžička roztlučených švestkových jadérek (nebo hořkých mandlí), 1 lžička soli, 1 lžička citrónové kůry Na cukrovou polevu: 5 bílků (čerstvých), 50 dkg přesátého moučkového cukru, 2 lžíce vymačkané šťávy z citrónu (přecedit), zdobení – Kuličky Dr. Oetker. Případně potřeme rozpuštěným tukem Hera máslová příchuť a obalíme v práškovém cukru.
Postup: Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Pokud zrovna nemáte chuť na polevu, můžete je ještě horké potřít rozpuštěným rostlinným tukem Hera máslová příchuť a obalte v cukru.
Tradiční italský moučník ve tvaru holubice La Columba podle šéfkuchaře Roberta Strazzulla
Suroviny: 500 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g rozpuštěného másla, 2 dcl mléka, 6 vajec, 25 g droždí a prášek do pečiva, 150 g mandlové mouky, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g cukrové ozdoby, 100 g celých mandlí, 2 bílky, špetka soli
Postup: Základem receptu je kvásek z mléka, cukru a droždí, který se nechá asi hodinu kynout. Následně se přidají vejce s moukou a směs se dá znovu odpočinout. Nakonec se vmíchá máslo, zbytek cukru, vajec a nechá se kynout přes noc. Druhý den se zadělá nové těsto, které se ochutí kandovaným pomerančem, pomerančovou kůrou, mandlemi a tajnými přísadami, které dodají moučníku nezaměnitelné aroma. Obě těsta se spojí dohromady a po půl hodině odpočinku se rozdělí do forem. Naplněné formy se nechají dalších šest hodin kynout. Na závěr se těsto potře glazurou z mandlové mouky, bílku a másla. Po vrchu se ozdobí celými mandlemi s cukrem a peče se zhruba hodinu při 170 °C.
Ředkvičkovo-brynzový krém s křenem v šunkovém hnízdě
Suroviny: 125 g směsi listového salátu (například rukola, baby špenát, ledový salát), 200 g plátkové šunky, 180 g sýra cottage (1 balení), 100 g brynzy, 1 svazek ředkviček 2 lžíce čerstvě strouhaného křenu, 3 lžíce nasekané pažitky, panenský olivový olej
Postup: Křen nastrouhejte najemno a promíchejte se sýrem cottage a nadrobenou brynzou. Ředkvičky nakrájejte na tenké nudličky a zlehka je spolu se sekanou pažitkou vmíchejte do brynzového krému. Na talíře rozložte po obvodu salát promíchaný se lžící olivového oleje. Do středu naaranžujte hnízdo z plátků šunky a to naplňte ředkvičkovo-brynzovým krémem. Díky slané brynze není třeba solit. Podávejte s pečivem.
Domácí vaječný likér
Suroviny: 8 žloutků, 1 Tatra Grand neslazené kondenzované mléko, 3 sáčky vanilinového cukru, 2 šálky mléka, 1 Tatra Salko, 1/4l rumu
Postup: Všechny suroviny mimo salka a rumu dejte do hrnce a ve vodní lázni šlehejte do zhoustnutí (nesmí se vařit) na cca 60°C, až se udělá hustší pěna. Poté hrnec odstavte, přidejte salko, zašlehejte a za občasného míchání nechte vychladnout, až pěna opadne. Dále přidejte rum. Pokud zůstanou po pěně hrudky je dobré likér při přelévání do lahve přecedit.
Horký brusinkový nápoj
Suroviny: 0,33 l Frisco Brusinka, 3 cl Griotky nebo Apricot Brandy likér, měsíček citrónu, skořice celá, hřebíček, sušené brusinky
Postup: Frisco ohřejeme téměř na bod varu, přidáme 3 cl Griotky nebo Apricot brandy (např. Bols) a dochutíme skořicí, citrónem a hřebíčkem. Nápoj podáváme horký a ozobený kolečkem citrónu.
Foto: Lindt

Zlatý zajíček od Lindt z jemné mléčné čokolády - jeho koupí přispějete jednou korunou na projekt Dobrovolnictví, který organizuje pravidelné návštěvy dobrovolníků v dětském centru v pražské Krči.

Foto: Mixit.cz

Ručně dělaná čokoláda 'Chilli con Pekan' - vyladěná kombinace bílé a tmavé čokolády, se špetkou chilli. Ozdobená je pekanovými ořechy a lyofilizovanou pomerančovou kůrou a dužinou.

Foto: Orion
Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Vejce Šmoulové - mléčný dezert krémové konzistence s čokoládovo-vanilkovou příchutí, s dárkem navíc.

Foto: Orion

Reklama

Související témata:

Související články

Velikonoce na finský způsob

Velikonoce jsou nejvýznamnější svátky křesťanské civilizace, je s nimi však spjata také řada lidových tradic, které mají původ v pohanských oslavách příchodu...

Výběr článků

Načítám