Hlavní obsah

Většina lidí nepozná padělané léky

Novinky, zun

Ačkoliv je většina z nich velmi nebezpečná, padělané léky ani jejich nabídku většina lidí nepozná. Snahu o systematický boj s padělanými léky přináší evropský model ověřování léků ESM (European Stakeholder Model), který bude v rámci České republiky postupně implementovat Asociace inovativního farmaceutického průzkumu (AIFP) společně s dalšími partnery.

Článek

Padělky léčiv podle průzkumu AIFP zpracovaného agenturou Stem/Mark není schopno rozeznat 76 % dotazovaných, jejich nabídku pak 63 %. „Výsledky průzkumu potvrzují, že všeobecná znalost v oblasti padělků léčiv je nízká. Padělané léky jsou přitom velmi nebezpečné a boj proti nim musí být systematický,“ uvedl Mgr. Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP.

Informoval, že v letech 2006 až 2013 bylo v ČR zachyceno 87 620 kusů padělků za více než 33 miliónů korun. Jen za letošní leden to bylo 6310 kusů, za 2,8 miliónu korun.

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje padělky léčiv takto: „Přípravek, jehož identita, anebo původ jsou úmyslně a podvodně špatně označeny. Padělky mohou obsahovat správnou nebo nesprávnou účinnou látku, anebo ji neobsahovat vůbec, případně neobsahovat její deklarované množství. Padělkem je také originální přípravek, jehož obal je falešnou napodobeninou."

Jaká léčiva se nejčastěji padělají:
Léky na léčbu psychických onemocnění
Léky na léčbu vysokého tlaku
Antibiotika
Cytostatika
Léky na léčbu erektilní dysfunkce
Anabolické steroidy
Přípravky na hubnutí
Biotechnologické přípravky

S padělky by se nejvíce lidí obrátilo na lékárníky

S padělanými léky nebo jejich nabídkou se podle průzkumu lidé setkali nejčastěji prostřednictvím e-mailu (32 %) nebo internetových stránek (30 %). Většina z nich (95 %) se přitom shoduje na tom, že užívání padělků léčiv může být velmi rizikové.

Nejzávažnějším problémem je podle respondentů to, že padělek obsahuje jiné než uvedené léčivé látky (93 %) nebo látky zdraví škodlivé (93 %). V případě pochybnosti o pravosti léku by se 30 % respondentů obrátilo na Státní ústav pro kontrolu léčiv, více než třetina respondentů na svého ošetřujícího lékaře (36 %), nejvíce ale dotazovaní věří svým lékárníkům. V případě setkání s padělkem by se na ně obrátila více než polovina z nich (54 %).

Společným cílem je účinný boj proti padělkům

Právě lékárny a lékárníci by měli hrát jednu z klíčových rolí v modelu ESM, který na evropské úrovni sdružuje Evropskou federaci farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA), Svaz lékárníků Evropské unie (PGEU), Evropskou asociaci paralelních distributorů (EAEPC) a Evropskou asociaci farmaceutických velkodistributorů (GIRP). Systém, který model ESM zavádí, by se měl stát celoevropským nástrojem pro ověřování pravosti léčiv.

V rámci Česka zastřešuje model ESM Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. „Hlavním cílem ESM je v současné době implementace 10 hlavních zásad, na kterých se účastníci modelu dohodli na evropské úrovni a následné uvedení systému do praxe,“ vysvětluje Mgr. Jakub Dvořáček.

Ověřování bude probíhat prostřednictvím unikátního 2D Matrix kódu, který bude obsahovat veškerá podstatná data o daném léčivu. Ten umožní lék sledovat od výrobce až po chvíli, kdy jej lékárník vydává pacientovi. Tak bude zajištěno, že původ kteréhokoliv balení léku v lékárnách bude možné ověřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám