Hlavní obsah

Zdravé pochoutky z kravského mléka i sójového nápoje

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada odborníků se pře, co je pro lidský organismus vhodnější, zda mléčné výrobky či sója. Podle výživových poradců je přitom nejdůležitější, aby byla naše strava pestrá a vyvážená. A toho nejsnáze dosáhneme kombinací obou surovin. Pro inspiraci jsme pro vás připravili několik receptů s jogurtem a také se sójovým nápojem.

Foto: Profimedia.cz

Podle výživových poradců je nejdůležitější, aby byla naše strava pestrá a vyvážená.

Článek
Ředkvičková pomazánka s vajíčky a petrželkou
Suroviny: 4 lžíce bílého jogurtu Activia Zrající v kelímku, 4 vejce, 1 větší cibule, 300 g ředkviček, 130 g lučiny, petrželka
Postup: Vajíčka uvařte natvrdo. Ředkvičky očistěte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte nahrubo nastrouhaná zchladlá oloupaná vejce, lučinu, jogurt, najemno nakrájenou cibuli a nasekanou petrželku. Vše důkladně promíchejte.
Jogurtovo-smetanový dort obložený exotickým ovocem
Suroviny: 1 plátek dortového korpusu, 1 větší pomeranč, jedno dvou balení Activie bílé Zrající v kelímku (2x 120 g), 2 kelímky smetany ke šlehání (215g), 15 g sypké želatiny, 1 větší citron, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ztužovač šlehačky, na ozdobu 500 g exotického ovoce a 100 g jahod
Postup: Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme dortovým korpusem. Jogurt promícháme s cukrem. Jednu smetanu ušleháme dotuha. Do misky vymačkáme šťávu z citronu a pomeranče, nasypeme do ní želatinu a necháme rozpustit. Do oslazeného jogurtu vmícháme po částech rozpuštěnou želatinu.Když začne hmota tuhnout, vmícháme do ní šlehačku. Vzniklý hladký krém nalijeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky nejméně na 4 hodiny ztuhnout.Druhou smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme dotuha. Ztuhlý dort vyjmeme z ledničky, sundáme obvod formy a na povrch rozetřeme šlehačku. Nakonec jogurtový dort ozdobíme podle fantazie rozkrájeným ovocem. Nejvhodnější je kiwi, mochyně, ananas, liči a k zvýraznění barvy i jahody nebo hroznové víno.
Jogurtový řez
Suroviny: 240g Activie bílé Zrající v kelímku, 4-5 lžiček medu, 1 balení piškotů, šlehačka ke šlehání na ozdobu, ovoce podle chuti a preferencí, výborně chutnají například borůvky (lze připravit i verzi bez ovoce)
Postup: Na dno středně velké misky vyskládáme piškoty. Na ně postupně rozetřeme vrstvu jogurtu, pokapeme lžičkou medu, naskládáme na plátky nakrájené ovoce, potom další vrstvu piškotů, znovu rozetřeme jogurt, pokapeme medem, přidáme ovoce, nebo můžeme v jedné vrstvě vynechat a takto pokračujeme až po okraj misky. Připravený dezert dáme vychladit do ledničky. Vychlazený dezert vyklopíme, ozdobíme šlehačkou a ovocem a ihned podáváme.

Pochoutky ze sóji

Dobrůtky ze sojového nápoje mohou zpestřit i odlehčit jídelníček. „Úžasný je třeba v koktejlech, které v letních měsících příjemně osvěží a v zimní teplé variantě naopak zaručeně zahřeje a zasytí. V takovém případě si lze usnadnit práci použitím ochuceného sójového nápoje, skvělé chutě dosáhneme například smícháním vanilkového nápoje s malinami.

Velmi rychlého a efektního výsledku docílíme také použitím sójových dezertů – vmžiku máte perfektní čokoládový krém, kterým ozdobíte váš dezert nebo zmrzlinu,“ popisuje své zkušenosti se sójovými výrobky šéfkuchař pražské restaurace Soave Jan Souček.

Připravili jsme pro vás několik receptů na lehce stravitelná jídla, která mohou být vhodnou součástí vyváženého a pestrého jídelníčku.

Dýňová polévka s avokádem
Suroviny: 500 g dýně (např. muškátová nebo Hokkaido), 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 50 g hladké mouky, 500 ml sójového nápoje Alpro Natural, 500 ml Alpro Cuisine, 1/2 avokáda, tymián, šalvěj, olivový olej, sůl
Postup: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na olivovém oleji. Přidáme oloupanou, semen zbavenou a na menší kusy nakrájenou dýní, rozdrcený česnek, tymián, šalvěj, krátce orestujeme a zalijeme sójovým nápojem a Alpro Cuisine.Po změknutí dýni rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby zahustíme jíškou připravenou z oleje a mouky a dochutíme solí nebo pepřem. Polévku provaříme. Pro dosažení jemnější konzistence ještě můžeme přecedit přes jemné síto. Oloupané a vypeckované avokádo nakrájíme na měsíčky a zprudka orestujeme na olivovém oleji, dochutíme solí a pepřem.
Steak z lososa s celerovým krémem a olivami
Suroviny: 4 steaky z lososa (cca po 150g), 500 g celeru, 300 g brambor, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 200 ml Alpro Cuisine, 200 ml sójového nápoje, 100 g černých oliv, 2 lžičky piniových oříšků, tymián, bazalka, muškátový oříšek, sůl
Postup: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na olivovém oleji společně s nakrájeným celerem, bramborami a česnekem. Přilijeme Alpro Cuisine a sójový nápoj. Přidáme bylinky, osolíme a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Po uvaření celeru a vyvaření zhruba poloviny tekutiny směs rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém. Dochutíme solí a pepřem. Osoleného lososa opečeme na rozpálené pánvi z obou stran. Servírujeme ho na lůžku z celerového krému, posypaného zprudka orestovanými piniovými oříšky a pokrájenými černými olivami.
Netradičně tradiční svíčková na smetaně
Suroviny: 600 g hovězí zadní nebo svíčková, 50 g uzené slaniny, 250 ml Alpro Cuisine, 40 g tuku, 40 g hladké mouky, 1 cibule, 80 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, masový vývar, 2 kuličky nového koření, bobkový list, cukr, citronová šťáva, sůl a pepř
Postup: Odleželé maso prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla. Na témže tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut.Připravenou omáčku propasírujeme se zeleninou přes síto, přilijeme Alpro Cuisine a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.
Vanilková panna cotta s perníkovou omáčkou
Suroviny: 250 ml sójového nápoje, 250 ml Alpro Cuisine, 2 dezerty Alpro Speculoos, 4 plátky želatiny, 100 g mražených višní (nebo jiného oblíbeného ovoce), 4 lžíce cukru, 1 vanilkový lusk, pár lístků máty na ozdobu (nemusí být)
Postup: Sójový nápoj, Alpro Cuisine, dvě lžíce cukru a dřeň z vanilkového lusku společně zahřejeme v rendlíku těsně pod bod varu. Přidáme namočenou plátkovou želatinu, přecedíme do formiček a necháme v chladničce nejlépe přes noc vychladnout. 2 lžíce cukru necháme lehce zkaramelizovat, přidáme mražené višně a vaříme, dokud se nám obsah nesvaří na polovinu. Višňovou omáčku můžeme podávat jak studenou, tak horkou, jen dbáme na to, aby se nedostala horká k panna cottě, rozpustila by se.Při servírovaní začínáme dezertem Alpro Speculoos, kterým nakreslíme slzu na talíři, poté přidáme višňovou omáčku a na závěr vyklopenou panna cottu .
Fíky s kozím sýrem a sladkými oříšky
Suroviny: 6 čerstvých fíků, 70 g kozího síra, 240 ml Alpro Cuisine, 50 g spařených a oloupaných lískových ořechů, 100 g cukru, hrst rukoly nebo polníčku, snítka čerstvého tymiánu (nemusí být, lze nahradit jinou oblíbenou bylinkou), olivový olej, sůl
Na mírném ohni rozehřejeme kozí sýr společně s Alpro Cuisine a tymiánem, necháme důkladně provařit. Poté vyjmeme snítku tymiánu a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Vznikne hladký krém, který dáme vychladit do ledničky. Ořechy opražíme v troubě na 200°C dozlatova a po vychladnutí je rozsekáme na menší kousky. Do malého rendlíku nasypeme cukr, necháme zkaramelizovat na lehce světlý karamel a zalijeme 100 ml vody. Přidáme ořechy a necháme přibližně 10 minut provařit.Těsně před podáváním nakrájíme fíky na tenké plátky, které naskládáme na talíř, lehce osolíme a pokapeme olivovým olejem. Přidáme vychlazený krém z kozího sýru a vychladlé karamelové ořechy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám