Hlavní obsah

Čínská cvičení pomáhají léčit

Právo, Petr Veselý

Tomu doktorovi přeskočilo, pomyslel si šestapadesátiletý programátor. On si vážně myslí, že mu s problémy po mrtvici může pomoct nějaké bláznivé čínské cvičení? Když mu nepomáhají specialisté z předních klinik ani nové zahraniční léky? K velkému překvapení se ukázalo, že to doktor odhadl správně. Asi proto, že sám čchi-kung cvičil.

Článek

Když se programátor poprvé doškrábal do druhého patra sokolovny v Riegerových sadech v Praze, kde sídlí Taiji Akademie (čti tchaj-ťi), musel si sednout na židli. Sotva popadal dech. Po mrtvici špatně dýchal a chodil, ale zhoršila se mu také koordinace pohybů. Měl problémy třeba i s takovými maličkostmi, jako bylo vyndat si z kapsy saka peněženku.

Ale nejvíc mu ztrpčovaly život dramatické výkyvy krevního tlaku. V poslední době ho téměř každých čtrnáct dní odvážela sanitka záchranné služby na jednotku intenzívní péče, protože se mu dělalo zle. Krevní tlak mu z ničeho nic vylétl do naprosto extrémních hodnot. A právě tyhle potíže ho nakonec dohnaly k tomu, že se rozhodl čchi-kung zkusit.

Vydržel to i vleže

Vzhledem ke svému špatnému fyzickému i duševnímu stavu začal nejprve velmi pomalu s dechovými cvičeními. Problém byl v tom, že při nich nevydržel stát delší dobu ve správném postoji. Radek Kolář, trenér Taiji Akademie, mu proto navrhl, aby v okamžiku, kdy se unaví, zkusil cvičit vsedě nebo i vleže.

Radek se od svých patnácti let věnuje bojovému umění wu-šu (kung-fu) a vedle taiji má zkušenosti i s dalšími asijskými technikami cvičení. Taiji se věnuje profesionálně, získal ocenění také na soutěžích v Číně a v Malajsii. Je dokonce přímým pokračovatelem čínského rodinného stylu Čchen Tchaj-ťi čchüan.

Doba, po kterou programátor vydržel stát, se neustále prodlužovala. Muž se pak učil správně sladit dech a cviky, u kterých bylo nejdůležitější, aby je dělal přesně. Jen tak mají na člověka největší vliv.

Během jednoho měsíce zmizely dramatické výkyvy krevního tlaku. Ten dokonce trochu klesl, takže pacient mohl brát nižší dávky léků. Postupně se zlepšovala koordinace jeho pohybů a také fyzická kondice. Ale co bylo nejdůležitější, začal se dobře cítit. Měl pocit, že se vrací do normálního života.

Osudové příběhy

Překladatelka trpěla bolestmi v zádech i na hrudníku a při sebemenší námaze se zadýchávala. Trápil ji také písek v ledvinách a potíže s dvanácterníkem. Jakmile začala cvičit čchi-kung, zmizely nejprve bolesti v zádech a pak i na hrudníku. Postupně se začal vyplavovat písek z ledvin a časem se zklidnily také potíže s dvanácterníkem.

Učitelka, která zkusila čchikung podobně jako překladatelka, začala cvičit kvůli problémům se štítnou žlázou. Cítila se stále unavená a nevýkonná. Občas se jí stalo, že se jí v práci nebo na procházce udělaly mžitky před očima a ztrácela vědomí. Bez léků si svůj život nedovedla představit.

Poté, co začala cvičit čchi-kung, se její stav začal zlepšovat tak, že brzy zvládala za jeden den tolik práce, kolik předtím za tři. Byla plná energie, ale nejen to. Výrazně se jí zlepšila nálada. Stala se mnohem veselejší, optimističtější a podnikavější.

Po konzultaci s lékařem sice léky na štítnou žlázu úplně nevysadila, ale brala jen minimální dávky. Takových nebo podobných příběhů najdete v knize Čhchi-kung (nakladatelství Eugenika), která se zabývá léčebnými aspekty tohoto cvičení, spoustu. Včetně dalších informací, které vám podrobněji vysvětlí hlubší význam cvičení a jeho souvislosti s tradiční čínskou medicínou i taoistickou filozofií, z níž vychází.

Nejdůležitější je duševní rovnováha

Také Radek Kolář se u svých klientů často setkává s tím, že je přestanou bolet záda nebo krční páteř, zmizí jejich trávicí a žaludeční potíže, najednou nemají problémy se spánkem a cítí se celkově lépe. I když tyto změny považuje za užitečné, nepřipadá mu rozumné, aby čchi-kung suplovalo lékaře a pozitivní vliv na zdraví byl hlavním smyslem cvičení.

"Tím by mělo být udržování duševní rovnováhy, schopnost nadhledu a určitá nezávislost na hodnotách konzumní společnosti," říká.

Větší vyrovnanost znamená více zdraví

Z pohledu klasické medicíny nám tradiční čínská cvičení, jako jsou čchi-kung nebo taiji, mohou pomoci především tím, že:

- harmonizují činnost vegetativního nervového systému;

- navozují pocit klidu a vyrovnanosti;

- přispívají k tomu, abychom se zbavili negativních emocí;

- zvyšují naši fyzickou kondici;

- zvětšují pružnost a pohyblivost těla.

Z pohledu tradiční čínské medicíny zlepšují a harmonizují proudění životní energie (čchi) v našem těle. Zdravotní problémy jsou podle ní důsledek poruchy tohoto proudění. Proto se doporučuje tato cvičení jako doplněk tradičních způsobů léčby, například akupunktury.

Jedna ze tříd základní školy v Rakovského ulici v Praze 4 praskala ve švech. Radek Kolář tu vysvětloval hlavní principy čchikungu. Přednáška probíhala v rámci akce Miluj svůj život. Zajímavé přehlídky všeho, co souvisí se zdravým životním stylem, ale také s ezoterikou (naukou o duchovních technikách vyhrazených určitému okruhu zasvěcených lidí). V tělocvičně si pak stovka lidí mohla prakticky vyzkoušet různé cviky i jejich jemně zklidňující účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám